MEDANA

Uncategorized

Zdrave Navike uz Omanis

Želeli mi to ili ne, svako od nas je podložan različitim faktorima i zagađivačima koji negativno utiču na naše zdravlje, pa i sama pluća. Nemoguće je izbeći zagađen vazduh kada je Beograd jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. U našoj zemlji postoji previše fabrika koje ne koriste filtere da prečiste gasove koje ispustaju, već sva ta nepoželjna jedinjenja azot oksida, sumpor dioksida, pa i ozona odlaze direktno u atmosferu. Bili aktivni ili pasivni pušači dim cigareta će dospeti do naših pluća. Virusi i bakterije vladaju svuda oko nas. Sve ovo, što se može naći, a i nalazi se u vaduhu, je svakodnevni izazov naših pluća, ona se bore sa svojim neprijateljima i problemima, baš kao i mi. Nezdrav i neaktivan način na koji živimo dodatno će im povećati muke. Često nemamo vremena da se posvetimo sebi i sopstevnom zdravlju. Svaki dan nam je sličniji od prethodnog, ulazimo u loše rutine, samo i jedino u cilju postizanja svojih obaveza tokom dana. Doručkujemo i ručamo po pekarama, brzim hranama, samo da bi održali svoje telo u zivotu i bili koliko toliko funkcionalni za rad. Onaj i ko uspe da se izvuče iz ovog začaranog kruga biće etiketiran, a pored toga često iskušan vraćanju starim navikama. Kada se odlučimo da krenemo na neki sport ili ostavimo cigarete često čujemo od ljudi koji nas okružuju: „Daj molim te, koliko će to trajati ?“ naravno uz podsmeh. Iako ti ljudi to izjavljuju nehajno, i sami svesni da nisu dovoljno hrabri da se odupru lošim navikama, nisu ni dovoljno hrabri da podrže one koji to mogu. Medana je pre svega organizacija i podrška ljudima koji žele da promene svoj život na bolje, pruža potporu i pomoć onima koji žele da pomognu svom telu i poboljšaju svoje zdravlje. Mi smo ti koji vam uvek nudimo reči podrške ali i proizvode koji će vas dodatno podstaknuti u vašim odlukama. Nije dovoljno da na svoje zdravlje obratimo pažnju tek onda kada naše stanje postane alarmantno. Potrebno je da svom telu svakodnevno pružamo podršku, jer ono kao ni mi sami ne možemo lako bez nje. Zdravlje nas samih je mnogo bitije nego što smo zaista svesni. Jedan od naših najpopularnijih proizvoda pomoćiće vam da pročistite vaša pluća.’OMANIS’ je sa razlogom jedan od naših najboljih proizvoda, mešavina lipovog meda, biljke oman i biljke anis daje savsršenu kombinaciju za oporavak pluća. Biljka oman koristi se u tradicionalnoj medicini od davnina za različite zdravstvene probleme, uključujući probleme sa disanjem, kašalj, upalu grla i digestivne smetnje. U savršenoj je kombinaciji sa medom jer još i dok se nalazi u samom ekosistemu privlači pčele i druge oprašivače. Biljka anis karakteristična je po svom mirisu i ukusu koji podseća na slatkiš. Njegovo koriščenje datira još iz starih civilizacija, cenjen je zbog svojih kulinarskih i lekovitih svojstava. Kao i oman značajan je za ekosistem jer privlači pčele. Ova savršena kombinacija lipovog meda, omana i anisa preporodiće vaša pluća i pročistiti ih. Oman i anis mogu pomoći i olakšati ljudima sa asmom, ublažavaju kašalj i olakšavaju disanje. Ako do sada niste pokukšali, ali planirate, ili ste krenuli prvi, drugi ili stoti put da promenite način života ili makar bar malo više obratite pažnje na svoje telo i zdravlje, neka ’OMANIS’ bude vaš prvi korak ka zdravijem životu ili samo čistijim plućima. Pored onih koji koriste ’OMANIS’ zbog samog pročišćavanja pluća, da li od cigareta ili drugih loših fakotra, ’OMANIS’ je veoma pogodan za asmatičare, kojima zagađen vazduh i dim cigareta pada gore nego svima ostalima. Pomoćiće im u lakšem disanju i funkcionisanju tokom dana. Iako ne možemo da se potupno oslobodimo loših navika pokušajmo barem malo da ih ublažimo onim dobrim, neka ’OMANIS’ bude vaša nova dobra navika tokom dana, a i ako niste željni promena vaša pluća sigurno jesu, dajte im još dodatnih 10 godina života. Ka velikim promenama ide se malim koracima, a ovaj prizvod je onaj prvi, jer MEDANA MED DOVEŠĆE VAS U RED! napomena: ljudi koji su alergični na neke od sastojaka ’OMANISA’ (lipov med, biljka oman, biljka anis) potrebno je pre upotrebe da konsultuju lekara. AUTOR: ANA DABIĆ Uncategorized 17/10/2024 08:02 Dragan

Uncategorized

Omanis

U današnje vreme visoke medicine kada ljudi u svakoj situaciji pribegavaju modernim lekovima sa policaapoteka, prirodni su oni koji pružaju pravo blagostanje. Oman i anis su dva biljna sastojka koja su oddavnina poznata po svojim lekovitim svojstvima. Oman, takođe poznat kao crni kumin ili Nigella sativa, ianis, član porodice Apiaceae, imaju bogatu istoriju korišćenja u tradicionalnoj medicini širom sveta. OMANKao što i mi sada ovu biljku uvažavamo našim blogom tako su i naši preci mnogo pre nas ovu lekovitutravčicu cenili shvatajući njene moći. Ovaj mali, žuti plod sadrži esencijalna ulja, flavonoide, tanine idruge korisne fitohemikalije. A glavne koristi omana koje su uvideli čak i kulture iz starog Egipta, stareGrčke, Rima i Islama jesu:  Jačenje imunog sistema – sa obzirom da poseduje antivirusna dejstva i da pomaže u borbi protivgripa i herpesa i time je korisno za jačanje imunog sistema i smanjnje rizika od raznih infekcija. Protivupalno dejstvo – koren i listovi omana sadrže komponente koje imaju protivupalnasvojstva tj. mog pomoći u smanjenju upale u organizmu, što može biti korisno u tretiranjurazličitih stanja, uključujući upalne bolesti kože, zglobova i disajnih puteva. Antimikrobna svojstva – pomaže u borbi protiv bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama tj.raznih infekcija kako spoljašnjih (kožnih) tako i unutrašnjih (respiratornih, gastrointestinalnih) Podrška pri varenju – koren Omana može imati pozitivna dejstva na varenje jer sadrži gorkesupstance koje stimulišu lučenje žuči. Žuč je važna za razgradnju masti i apsorpciju hranjivihmaterija u crevima. Stimulacija lučenja žuči može poboljšati probavu i smanjiti osećaj nadutostinakon obroka. Olakšanje iskašljavanja – ekstrati omana imaju ekspektorantna svojstva, što znači da mogupomoći u olakšavanju iskašljavanja i izbacivanju sluzi iz pluća. Ovo može biti korisno u borbiprotiv respiratornih infekcija, kao što su prehlada, grip, astma i bronhitis. Čisti organizam – oman se ponekad koristi i kao detoksikaciono sredstvo za čišćenje organizma.Neki veruju da oman može pomoći u eliminaciji toksina iz tela, posebno kada je reč onakupljanju toksina u jetri. Oporavak mišića i zarastanje kostiju – antioksidansi prisutni u omanu mogu pomoći u zaštitićelija mišića i koštanog tkiva od oštećenja što je veoma važno tokom procesa oporavka iliintezivnog vežbanja, takođe Oman može poboljšati cirkulaciju krvi, a krv boljom cirkulacijommože doprineti boljem transportu hranljivih materija i kiseonika do mišića i koštanog tkiva.Kalcijum, magnezijum i fosfor koji oman ima u svom mineralnom sastavu su takođe važni zazdravlje kostiju i mišića i podržavaju proces zarastanja kostiju i oporavak mišića. To je nešto gde Oman pomaže bez izuzetka. Pa nije ni čudo što se koristi dug niz vekova kada nešto takomalo može da doprinese tako puno. Kod ove biljke fascinantno je i to što se čak tri njena dela mogukoristiti kao lekovita sredstva (koren, list i cvet), mi u našem proizvodu potencirmo na korenu i timenamenu samog odlikuje borba protiv bronhitisa i kašlja. ANISDa pređemo na Anis. Drugi sastojak ove plućne bombe. Ova biljka potiče sa Mediterana i Bliskog istoka,ali na svu sreću njene sposobnosti izlečenja su se čule čak i do nas.  Olakšavanje disajnih problema – Anis se koristi u mnogim narodnim lekovima za ublažavanjesimptoma kašlja i olakšavanja disanja, ulje Anisa ima ekspektorantna svojstva, što znači da možepomoći u razbijanju i izbacivanju sluzi iz disajnih puteva. Poboljšanje varenja – Anis se tradicionalno koristi kao biljni lek za probavne smetnje, seme Anisasadrži ulja koja mogu pomoći u olakšavanju varenja tako što podstiču lučenje žuči i enzima kojipomažu u razgradnji hrane. Olakšava simptome prehlade i gripa – zahvaljujući svojim antimikribnim svojstvima, Anis možepomoći u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica koji mogu izazvati respiratorne infekcije. Poredtoga, Anis može pomoći u smanjenju upale u resspiratornim putevima i olakšavanju simptomaprehlade i gripa. Smirivanje živaca – miris Anisa može imati umirujući efekat na um i telo, neki ljudi koriste Aniskao prirodni lek za smanjenje stresa, anksioznosti i nesanice. Gastrointerstinalne tegobe – bori se protiv nadutosti, gasova, grčeva u stomaku, kao mučnina ibolova, anisovo ulje može smanjiti upale u digestivnom traktu, podstići lučenje probavnihsokova i olakšati varenje, što doprinosi smanjenju neugodnih simptoma. Uklanjanje crvenih parazita – Anisova antimikrobna svojstva deluju kao prirodni agnes protivcrvenih parazita i tako seme Anisa može pomoći u suzbijanju rasta i razmnožavanja parazita u crevima. Pomaže pri redovnosti mestrualnog ciklusa – Anis se često koristi kao prirodni lek za regulisanjemenstrualnog ciklusa zbog njegovog estrogenog dejstva koje pomaže u regulaciji hormonalnihpromena. Takođe, Anis može pomoći u smanjenju bolova i grčeva koji se javljaju tokommenstruacije. Doprinosi jačanju želuca – Anis može imati pozitivno dejstvo na želudac i probavni trakt, štomože doprineti jačanju želudačne sluzokože i smanjenju rizika od gastrintestinalnih problemakao što su gastritis ili čir na želucu. Kao što se vidi iz priloženog, ova neverovatna biljka će pružiti vašem organizmu pomoć u toliko različitihaspekata da je sama pomisao pridruživanja sa Omanom fascinirajuća. OMANISKada se Oman i Anis kombinuju sa medom dobija se moćna formula za očuvanje zdravlja i dobija se našnjapoznatiji proizvod OMANIS.Med je inače poznat po svojim antibakterijskim, antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima i timepredstavlja idealanog partnera u sklapanju ovog produkta koji je mnogim ljudima pomogao da reši raznezdravstvene probleme, a onaj najvažniji – da pročisti pluća.U današnje vreme je jako teško sresti osobu koja u nekom momentu nije imala problema sa kašljem.Makar zbog virsune bolesti, aktivnog ili pasivnog pušenja ili pak nečeg trećeg. Ljudi u drugoj kategorijiimaju pluća koja su obložena slojem katrana koji značajno otežava vršenje osnovne funkcije pluća, a to jesnabdevanje kisoenikom. Čak i kada se prekine sa pušenjem, potrebne su godine da se pluća očiste i dase povrate osnovne funkcije.Zato, kao što smo već i naglasili, OMANIS predstavlja prirodno rešnje i eliksir koji će vam pomoći daizbacite nakupljenu sluz i ostale štetne produkte iz vaših pluća. Ana Dabic – kreator teksta 3 Komentari Čedo Andrić29/10/2024 at 23:07 | Edit Kako se koristi omanis, pozdrav, Čedo Andrić 0648678719 Odgovori Dragan28/11/2024 at 07:41 | Edit Pozdrav, Omanis se koristi jednom dnevno, jedna kafena kašičica. Možete ga otapati u ustima, što preporučujemo ili dodati u mlak čaj, mlaku vodu, razmutiti i popiti. Napravite test da niste alergični slučajno. Uzmite malu količinu prvi put, na vrh kašičice. Otapajte pod jezikom i sačekajte 15 minuta. Ako nema reakcije, možete ga koristiti. Najbolje u jutarnjim

Uncategorized

MED I Lekovita Svojstva Meda

Ovaj članak je napravljen na osnovu zapažanja priznatih svetskih i domaćih doktora i govori o lekovitim svojstvima meda, kao i o tome kako med utiče na organizam. Članak je spojen iz više izvora i više literatura. Uživajte.  „Med je najprirodniji proizvod od najslađeg cveta“ – Aristotel, grčki filozof i naučnik „Med je ne samo hrana, već i lek“ – Avicenna – persijski doktor i filozof „Med je hrana bogova“ – Aristotel, grčki filozof i naučnik „Med je lek koji je sladak prirodom; neka hrana bude vaš lek, a lek vaša hrana“ – Hipokrat, starogrčki lekar „Za zdravo i snažno srce 45 dana treba jesti 100g mlevenih oraha pomešanih sa 60g meda“ – Hipokrat, starogrčki lekar „Zar nije zanimljivo da med dolazi iz cveta, čiji nektar pčela sakuplja i preradi u slatku poslasticu, dok otrov dolazi iz usta istih tih insekata“ – Ambrozije Milanski, mediolanski episkop „Med je jedina hrana koju neće pokvariti vreme“ – poslovica „Med je sladak, a jedan deo meda je slađi od drugog“ – Euripid, grčki dramatičar „Med je najbolji lek koji se ne može naći u apoteci“ – Imhotep, egipatski beležnik, vezir faraona Džosera i glavni arhitekta faraonove piramide „Med je prirodni antibiotik, čiji se učinak može osetiti u roku od nekoliko sati“ – Dr. Peter Molan, profesor biohemije i molekularne biologije na Sveučilištu u Waikatu u Novom Zelandu „Med je najbolji prirodni lek“, Hipokrat, starogrčki lekar „Med sadrži enzime i antioksidante koji su korisni za probavu i zdravlje creva“ – Dr. Raja Sivamani, klinički profesor dermatologije na Sveučilištu u Kaliforniji „Med može smanjiti upalu i bol u telu te pružiti ublažavanje simptoma astme“ – Dr. Ron Fessenden, specijalista za ORL i autor knjige „Honey Revolution“ „Med je odličan izvor energije i nutrijenata koji su ključni za zdravlje i vitalnost tela“ – Dr. Axe, autor knjige „Ear Dirt“ i zagovornik prirodne medicine „Ako imaš med u svojoj tegli, imaj ga malo i u svojim ustima“ – Bendžamin Frenklin, osnivač (otac) SAD, naučnik i borac za slobodu „Svaka kašičica meda sadrži male količine cvetnih flavonoida… koji se obično nazivaju antioksidansima. Najmanje ih je 16 pronađeno u medu po poslednjem prebrojavanju. Količine u tragovime ovim floraflavona imaju MOĆAN uticaj“ – The Honey Revolution pg.5 „Ljudi eksperimenta su kao mravi, oni samo sakupljaju i korsite; rasuđivači liče na paukove, koji od svoje materije prave paučinu. Ali pčela uzima srednji tok, sakuplja svoj materijal iz cveća, bašte i polja, ali ga transformiše i vari svojom sopstvenom snagom“ – Fransis Bejkon, figurativni slikar „Jer tako rade pčele, stvorenja koja po pravilu u prirodi uče čin reda u narodnom carstvu“ – Vilijam Šekspir, engleski pesnik i dramski pisac „Ništa nije bolje za čoveka od toga da doda pravu količinu meda u svoju hranu“ – Rudolf Štajner, filozof LEČENJE MEDOM – knjiga Jedna pčelinja zajednica može da proizvede više od 45kg meda viška, i to je ono što probiru pčelari Potrebna je jedna pčelinja zajednica (oko 30.000 pčela) da opraši hektar voćnjaka. Oprašivanje je uspešnije što je više pčela prisutno za vreme cvetanja Pčelinja zajednica rano u proleće broji 10 – 15.000 pčela čelinja zajednica u leto broji 50 – 60.000 pčela Pčela leti do 24km/h i zamahne krilima 200 puta u sekundi, odnosno 12.000 puta u minuti Radilica tokom celog života sakupi 0,8 grama meda Potrebno je 556 radilica da sakupe 454 grama (1 funtu) meda Pčele više nego jednom oblete oko sveta kako bi sakupile 0,5kg meda Prosečni život pčele tokom radne sezone je otprilike šest nedelja Nekat, u obliku u kojem ga prikupe pčele, sadrži oko 70% vode Pčele odstranjuju prekomernu vlagu iz nektara ubrzano mašući krilima iznad otvorenog saća u košnici Med varira od bele preko zaltne do tamnosmeđe i običmo vredi pravilio: što je med tamniji, jača je i njegova aroma Med je jedna on najsigurnijih hrana! Većina opasnih baktrije uopšte ne mogu da žive u medu Med = melem za lečenje rana, čireva, opekotina, crvenila i upala kože, ekcema, bradavica i žuljeva, visokog krvnog pritiska, oslabljenih srčanih mišića, ishemije srca Med = protiv želudačnih problema, čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, kolitisa i zatvora, podrigivanja, gorušica, mučnina, nadimanja u stomaku i stomačnih bolova, kašlja prehlade, čira na rožnjači, gripa, polenske groznice i konjuktivitisa i hronične glavobolje Med = poboljšanje crevne motorike olakšavanje mokrenja, izbacivanje soli iz organizma, pražnjenje creva, sredstvo za miran san APITERAPIJA – Dr Stojmir Mladenov, Inž. Milenko Radosavovic Zvali su gadar bogova, sok nebeske rose i tečno zlato prirode, jer je od vajkada bio i hrana i lek „Jedite med i ozdravićete“, Muhamed „Okrepljuje dušu, pomaže probavu, izaziva apetit, oštri um i obnavlja pamćenje“, Avicena „Svakodnevna upotreba meda mora biti zlatno pravilo čoveka u borbi protiv arterioskleroze i infarkta“, Džastin Gals „Ja sam davao med mojoj deci od prvog dana njiihovog rođenja. Davao sam ga samostalno, posevno. Moja deca nikada nisu bolovala. Stavljao sam med u kašičicu koju su deca sisala i nakon toga su mirno spavala“, Dr Cajs iz Hajdenberga Trener vašingtonskog fudbalskog tima Holindberg je davao igračima med pre i za vreme utakmice Poznato je da se nakon uzimanja meda javlja osećaj krepkosti, nestaje umor i pojavljuje se želja za fizičkom aktivnošću Pitagora – dostigao sam popriličnu starost zahvaljujući stalnoj upotrebi meda „Matični mleč je gelee royal (carska hrana)“, Fransoa Iber „Kod srčanih oboljenja med vrši nezamenljivu uslugu oslabljenom srčanom mišiću. Med sadrži materiju glukotifaktor koja povećava stepen iskorišćenja glukoze od strane srčanog mišića“, veliki kardiolog Teobold „Med je odličan neprijatelj gripa. 1928. godine grip je oduzeo milione ljudskih života. Tada sam, zahvaljujuću sistematskom svakodnevnom lečenju medom mojih bolesnika, bez drugih lekova postigao odlične rezultate“, švedski lekar Šmid „Ne postoji bezopasnije sredstvo za uspavljivanje od čaše medene vode koja ima uspokojavajuće i okrepljujuće dejstvo. Ovo sredstvo je bezuslovno bolje od praškova koji draže želudac“, Profesor E. Cadner „Pčelari da ne rade nikakve druge poslove, da budu samo pčealri“, kralj Milutin „Gde su pčele, tu je i zdravlje“, Plini Stariji, rimski istoričar „Propolis ima antimikrobno dejstvo i na svojstven način učestvuje u građenju otpornosti pčela tj socijalnog imuniteta“, Evans JD, Spivak M.

Ostalo

Koliko Zapravo Genetski Modifikovana Ishrana Zaista Utiče Na Naše Zdravlje?

Većina ljudi ne znaju za GMO i redovno unose takve proizvode u organizam nesvesno mu potencijalno štetući. Istraživala sam o njemu dugo i svaki sajt na koji sam naišla govorio je drugačije. Bilo je teško razotkriti čemu zapravo da verujem i o čemu da pišem. Mnoga istraživanja su govorila kako GMO minimalno, skoro pa uopšte ne utiče na naš organizam, dok druga, potpločana verovanjima i naučnim eksperimentima, govore kako o tome nije dovoljno istraženo i kako itekako postoji dosta faktora koji nisu ni zdravi ni dobri, a vezani su za GMO. Za početak da objasnim šta je GMO. GMO je skraćenica za pojam „genetski modifikovani organizmi“. To su biljke, životinje ili mikroorganizmi koji su genetski modifikovani koristeći određenu tehnologiju koja menja njihove osobine. Te biljke rastu kao i prirodne i izgledaju kao prirodne, čak šta više imaju isti ukus, ali im fali po koji gen koji je čovek prethodno uklonio radi dodavanja novih. Koriste se iz mnogih razloga, na primer, da bi se poboljšao prinos, radi otpornosti organizama na bolesti i pesticide i razna druga svojstva koja su korisna u poljoprivredi i industriji hrane. Međutim, čim doprinosi industrijama i na naš trenutni život ne utiče momentalno, ne dolazi do pitanja da li su zapravo sigurni za upotrebu. METODI PROIZVODNJE. Kao što se već i mogli zaključiti GMO se oblikuje u labaratorijama gde se i testiraju za njihovo željeno dejstvo. Obično se semena menjaju i u njih ubacuju novi geni radi otpora na bolesti i promenu hranjivog sadržaja. Zašto sajtovi na koje sam naišla govore kako je GMO štetan? Pa neki od glavnih razloga zbog kojih ga ljudi i smatraju štetnim jeste: • UPITNA SIGURNOST HRANE • EKOLOŠKE POSLEDICE – preplavljivanjem i uništavanjem ne-GMO sorti ili uticaj na ekosistem i biodiverzitet • ETIČKE IMPLIKACIJE – kontrola i vlasništvo nad biljnim i životinjskim vrstama • SOCIOEKONOMSKI FAKTOR – koncentracija vlasništva i zavisnost poljoprivrednika • ZDRAVLJE BILJAKA Dok oni sajtovi koji govori o prednosti ovih organizama se obično svode na: • POVEĆANJE PRINOSA – hrani se veći broj ljudi a I dalje je mnogo gladnih u svetu • SMANJENJE POTREBE ZA PESTICIDIMA – s obzirom da su GMO biljke otporne na bolesti i štetočine • OTPORNOST NA SUŠU – mogu uspevati i na sušnim predelima • POVEĆANJE STABILNOSTI CENA • POBOLJŠANJE „KVALITETA“ HRANE – veštačko dodavanje vitamina i minerala Ovo su neki od glavnih razloga za verovanje u oba mišljenja. Za sada se postavlja pitanje, da li su zaista vredne sve ove pozitivne stavke kada sagledamo i negativne. Na vama je da kreirate svoje mišljenje. Moje mišljenje kao pojedinca jeste da ne verujem u GM hranu, zato što sve što sam do sada pročitala je bilo površno i zamršeno. „ Glavna zabrinutost oko GMO-a uključuje alergije, rak i probleme životne sredine, ali to ništa nije utvrđeno zato što postoji malo istraživanja i potrebno je više dugoročnih.“ Ovde nam oni ponude rizik koji demantuju nekim činjenicama, koje ja demantujem današnjicom. Gledajući svet oko mene mojim očima uviđam mnoge probleme, a ishrana je definitivno jedan od njih. Ne može se samo GM hrana oktiviti za to i trenutno teško da je moguće izbaciti svu tu GM hranu, s obzirom da je svuda oko nas, ali moguće je smanjiti njen unos i posvetiti se zdravlju. Možda čak i mislim da ona ne bi činila toliku štetu da ljudi pored nje vode zdravijii život, ali u ovom blogu pričamo o ishrani zato se na nju i vraćamo. Do sada kao što sam rekla nije dokazana da je GM hrana štetna po zdravlje, ali takođe nije dokazano ni da je bezbedna. ISTRAŽIVANJE. Gore sam spomenula da ljudi koji veruju u štetnost ove hrane zasnivaju delimično svoja verovanja na eksperimentima. Jedan takav je odradio deo naučne zajednice koji se apsolutno protivi GM hrani. Naime oni su podložili pacova GMO dijeti. Nakon određenog vremena rezultati su ozgledali ovako: pacov se ugojio, pomalo otrovao, a skočili su mu i trigliceridi i poremetili se još neki zdravstveni pokazatelji. Naravno, mi kao ljudska rasa se mnogo razlikujemo od pacova i nije da nemamo veću otpornost i imunitet, ali zar se, nažalost, sva istraživanja za preparate koje ljudi koriste ne rade na glodarima? Iako naučni svet nije saglasan da li je za ili protiv, mogu se svi složiti da se kvalitet hrane zaista poboljšava kao i otpornost biljaka na razne bolesti. Svakako da kojeg god shvatanja se držali na kraju se može ispostaviti netačnim, pa se preporučuje da se najjednostavnije u ishranu uvedu što više prirodne namirnice. Ali onda opet s druge strane imajući u vidu prskanje te hrane, GMO može biti daleko zdravija alternativa. Ovde se trenutno nalazi mnogo nabacanih i nejasnih informacija koje smo pokušali sažeti i što jednostavnije objasniti kako biste mogli kreirati svoje mišljenje čitajući razna tuđa. Tako da se na kraju postavlja pitanje – GM hrana; spas ili propast? Tekst pisala : Ana Dabić 1 Komentar Niko Belić03/06/2024 at 11:04 | Edit ok. Odgovori Ostavite komentar Odustani od odgovora Prijavljeni ste kao Goran. Uredite svoj profil. Odjavite se? Neophodna polja su označena * Message* Δ Ostalo 15/02/2023 12:49 Dragan

Ostalo

SVAKODNEVNO KONZUMIRANJE MEDA – IMPERATIV ZDRAVLJA, MLADOLIKOSTI I LEPOG IZGLEDA

Poslednjih 50 godina stručnjaci različitih profila se intenzivno bave izučavanjem svojstava meda i njegovim uticajem na ljudski organizam. Došli su do veoma zanimljivih zaključaka, koji med svrstavaju u namirnicu broj 1, po svom blagotovornom uticaju na zdravlje i krepkost. Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija, virusa, gljivica i slobodnih  radikala, koji su najveći neprijatelji zdravlja. Zato je svakodnevno konzumiranje meda apsolutni „must do“ ritual za ljude svih uzrasta, sklonosti, navika i potreba, osim, naravno, ljudi koji imaju alergiju na med ili boluju od težeg oblika dijabetesa. Stručnjaci smatraju da najbolji efekat ima ukoliko se rastvori u toploj (ali ne previše toploj) vodi, čaju ili mleku. Ne treba ga jesti u koncentrovanom obliku i nakon toga popiti vodu jer ta voda spere većinu hranljivih sastojaka.  Pravilnim korišćenjem meda u optimalnim količinama u dovoljno dugom periodu jačamo odbrambene snage organizma. Poboljšavaju se svi parametri imuniteta koji se klinički  i laboratorijski dokazuju putem krvne slike, aktivnosti leukocita, nivoa holesterola… Po neophodnosti za ljudsko zdravlje, stručnjaci med uporedjuju sa čistom izvorskom vodom. Kao što vodu unosimo svaki dan jer ima veoma značajnu funkciju za dobro funkcionisanje organizma i bez nje ne možemo, tako bi trebalo i med konzumirati svaki dan jer ima pozitivan efekat na apsolutno sve organe i procese u organizmu. Naučnici smatraju da med u kombinaciji sa cimetom, limunom, lešnikom, kurkumom i drugim dokazano lekovitim supstancama, apsolutno može da predupredi a vrlo često i izleči svaku danas poznatu bolest. Blagotvorna dejstva meda su: Jača imunitet i time značajno osnažuje organizam u borbi sa, pre svega, alergijama, virusima, bakterijama Poboljšava cirkulaciju Poboljšava rad srca i srčani ritam Poboljšava probavu Poboljšava obnavljanje tetiva i tkiva Potpomaže obnavljanje krvi Ima antibakterijsko dejstvo Ima antiseptičko dejstvo Ubrzava izbacivanje toksičnih materija iz organizma Deluje protiv nastanka stresa i štetnih efekata stresa Po najnovijim saznanjima konzumiranje meda dovodi do ubrzavanja metabolizma i samim tim do regulisanja telesne težine Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi za sedam odsto, a za dva odsto povećava nivo dobrog HDL holesterola Dovodi do brzog i značajnog povećanja nivoa energije i koncentracije pa se posebno preporučuje sportistima, studentima pred ispit kao i svima koji obavljaju fizički i psihički naporan posao Značajno je dejstvo u suzbijanju slobodnih radikala, koji direktno utiču na starenje organizma Poznata su brojna pozitivna dejstva na lepotu i zdravlje kože, kose i noktiju pa se široko primenjuje u kozmetici. Postoje brojni recepti za maske  i balzame koje je lako napraviti i u kućnim uslovima a čiji efekti su vidljivi odmah nakon primene. Dokazani pozitivni efekti na sledeće bolesti: Kardiovaskularne bolesti Neurodegenerativne bolesti Tumori Katarakta Dijabetes Reumatske bolesti Sve bolesti izazvane stresom Alergije Bronhitisi i astma Zarastanje rana Anemija… Zbog značaja i neverovatnog uticaja pčelinjih proizvoda na ljudski organizam, razvila se poslednjih godina nova naučna disciplina – APITERAPIJA – koja podrazumeva upotrebu pčelinjih proizvoda u preventivne i terapijske svhe. Smatra se da kada bi se samo 1/10 sredstava koje se godišnje ulažu u istraživanje i razvoj farmaceutskih proizvoda, uložila svake godine u istraživanje i razvoj lekovitih sredstava od meda i pčelinjih proizvoda da bi sve danas poznate bolesti, u narednih 10 godina bile pobedjene i zaboravljene. OSTANITE ZDRAVI SA MEDANOM!

Ostalo

PČELA PROGLAŠENA ZA NAJVAŽNIJE BIĆE NA PLANETI ZEMLJI

Kako svi svetski mediji prenose,  na poslednjem zasedanju Medjunarodnog Earthwatch Instituta u londonskom društvu Royal Geographical se došlo do jednoglasnog zaključka da je pčela najvažnije biće na planeti. Pre svega zbog značaja funkcije koju obavlja za potrebe prehranjivanja i opstanka kompletnog čovečanstva, flore i faune. Naime, 70% poljoprivrede zavisi isključivo od pčele. Najvažnija funkcija pčele je oprašivanje, koje omogućava razmnožavanje biljaka. Nije pčela jedini insekt koji oprašuje biljke, ali najveći broj biljnih vrsta oprašuje isključivo pčela, kao na primer badem. Osim toga, pčela je jedino živo biće koje nije nosilac ni jednog patogena – ni virusa, ni bakterija, ni gljivica. Ovo smo možda negde i znali, ali da li smo svesni da su pčele ugrožena vrsta, takoreći pred istrebljenjem. Smatra se da je 90% pčelinje populacije već nestalo u poslednjih nekoliko godina. A sa nestankom pčela polako će se gasiti život na Zemlji. Da, da, dobro ste pročitali – nestaćemo svi zajedno, zbog nedostatka hrane. Biljke neće imati ko da oprašuje i neće se razmnožavati. Životinje i čovek neće imati šta da jedu i na kraju ćemo svi “nestati sa lica zemlje”. Dva su osnovna pitanja vezana za ovaj problem. Zašto pčele nestaju? I šta preduzeti da se taj trend ne nastavi? Brojni su razlozi zašto su ova divna bića stigla do tačke istrebljenja. Pre svega prekomerno i potpuno nekontrolisano korišćenje pesticida od strane nekompetentnih i needukovanih ljudi, nadimljavanje useva, krčenje šuma, smanjenje površina pod livadama i cvećem, nedostatak sigurnog mesta za pravljenje gnezda, upotreba savremene tehnologije. Brojni eksperimenti su pokazali da talasi koji nastaju prilikom upotrebe mobilnih telefona dezorijentišu pčele i u takvim uslovima one proizvode 10 puta glasniji zvuk nego u normalnim uslovima, što je signal drugim pčelama za opasnost i momenat kada moraju napustiti košnicu. Tužna je činjenica da su u pojedinim delovima Kine, pčele potpuno istrebljene i da se oprašivanje jedne vrste kruške, koja je autohtona vrsta tih područja, radi ručno pomoću nekih četkica. Rešenje naravno postoji. Čovek je jedini krivac za ovakvo stanje, pa  čovek mora i da preduzme brojne mere da bi se ovakvo stanje popravilo., Najveći problem je u svesti ljudi, tj. neophodno je edukovati poljoprivrednike, da oni moraju pre svega, menjati svoje decenijama sticane navike. Brojne studije su radjene i brojni aktivisti, udruženja i institucije su dostavili vladama svojih zemalja zahteve koje je neophodno sprovesti kako bi se prekinulo istrebljenje ovih vrednih insekata. Zahtevi se pre svega odnose na: zabranu korišćenja pesticida i njihovu zamenu organiskim preparatima, zabranu prskanja voća i povrća tokom dana, tj pre 20h, dok pčele ne budu sigurne u košnicama, očuvanje prirodnih divljih staništa insekata, a pre svega pčela, pošumljavanje i pocvećavanje svih slobodnih terena, kao i zabrana krčenja šuma i livada, obnovu ekološke poljoprivrede, što bi se pre svega odnosilo organsko tretiranje zemljišta i na ukidanje velikih farmi na kojima se godinama sade iste kulture što insektima predstavlja veliki problem, sprovodjenje nacionalnih edukativnih kampanja koje bi obuhvatale i pomno praćenje zdravlja i opstanak pčela, uvodjenje obaveza da na svakom većem poljoprivrednom gazdinstvu mora postojati odredjen broj košnica – naročito u krajevima sa podesnom klimom za gajenje pčela, zahteve da se donesu zakoni koji bi  masovno trovanje pčela tretirali kao ekološki kriminal i da počinioci ovih dela budu adekvatno kažnjeni. Počinioci ovih dela uništavaju nečiji stočni fond, što je isto kao kad bi ušli u nečiju štalu i pobili krave. Stručnjaci upozoravaju da je situacija alarmantna, a na svima nama je da bar širimo te informacije i edukujemo nesavesne komšije. Pčela je potpuno zasluženo proglašena za najvažnije biće na planeti. Omogućimo joj da nastavi da se bavi našom isključivom dobrobiti !!! Zdravo sa Medanom

Ostalo

Značaj pčelinjih proizvoda u očuvanju života i zdravlja

Sva korist koju je čovek imao od pčela od kada ih je sreo i upoznao kao vrstu, u sadašnjem trenutku pretočena je u planetarno priznanje da su pčele najkorisnija bića na Zemlji, koju od 2011 godine odlukom UN zovemo Majka Zemlja. Milenijumsku vezu sa pčelama čovek vidi kao interakciju, ali se ona realno odvija u domenu opšte zavisnosti od pčela i svih aktivnosti kojima one održavaju ekosisitem u kome se odvija život svih biljnih i životinjskih vrsta. Tako je veza čoveka i pčela, ne samo funkcionalna nego i sudbinska, jer se ostvaruje u eko -biološkim uslovima optimalnim za život, u kojima je značaj pčela nesumnjivo vanvremenski esencijalan. Primarna korist od oprašivanja biljaka, koju realizuju pčele u svom elementarnom procesu prikupljanja hrane za svoju zajednicu, uvećana je za mogućnost eksploatacije svih njihovih proizvoda, koja se i odvija kroz pčelarstvo i koje se kroz vreme razvija do današnjih dana. Zbir svih iskustvenih a potom i istraživačkih saznanja o sastavu i dejstvu pčelinjih proizvoda, daje nam sliku proizvoda visoke biološke vrednosti, koji se rangiraju kao funkcionalna hrana. To je kategorija veća od nutritivne i energetske koja se dobija iz hrane, i vrednuje osobine koje se ispoljavaju kao faktori balansa, regulatorni i stimulativni za funkcionisanje ćelija i organa ljudskog organizma. Unikatnost i kvalitet pčelinjih proizvoda su aranžirani mudrošću Prirode, hemijom biljaka, energijom Sunca i predstavljaju patent pčelinjeg bića. Na taj način se determiniše sva posebnost meda, matičnog mleča, propolisa, polena, perge, otrova i voska, kao i specifična  mikroklima koja nastaje u košnici i okruženju od eteričnih isparenja svih pčelinjih sadžaja, uključujući i energiju pčela. Svi pčelinji proizvodi su primarno namenjeni pčelama, za ishranu, reprodukciju i zaštitu, a primenjeni u ishrani ljudi, učestvuju u očuvanje zdravlja, ili se koriste u terapijske svrhe, zbog svih svojih nutritivnih, energetskih, bioloških i farmakoloških vrednosti. Ističe se  antimikrobno, antioksidaciono, antiinflamatorno, imunostimulativno, imunomodulatorno, antitumorsko i probiotičko delovanje, koje definiše komplementarna metoda lečenja Apiterapija. Apiterapija u preventivnom aspektu obuhvata upotrebu svih pčelinjih proizvoda, meda, propolisa, maticnog mleča, polena, perge, voska, pčelinjeg otrova i pčelinjeg vazduha. Efekat njihove primene se ne odnosi samo  na antimikrobno dejstvo prema etiološlim uzročnicima bolesti, bakterijama, virusima, parazitima. On se odvija kroz jačanje strukture organizma, stimulaciju energije i imuniteta, regulaciju hormonskih i cirkulatornih balansa, uvećanje antistresnog kapaciteta i regeneraciju. Na taj način se postiže jačanje zdravlja, kojim se povećava ukupan bilans otpora za bolesti cirkulacije, metaboličkih bolesti, bolesti respiratornog, gastriintestinalnog, kardiovaskularnog i ostalih sistema. Koncept mera za održanje ukupnog zdravlja najčesšće se poistovećuje kao podrška ili jačanje imunskog sistema i nalaže uredan priliv nutrijenata i energije u redovnoj ishrani, uz dodavanje meda, propolisa, matičnog mleča, polena, perge. Cilj je da imunski sistem bude dovoljno kompetetntan za izazove iz spoljne sredine, i da ispuni specifičan zadatak u proizvodnji antitela  koja mogu da deaktiviraju destruktivni potencijal patogenih agensa. To je završni čin obračuna sa patogenim mikroorganizmima, a svemu tome treba da prethodi niz komponenti koje se definišu kao nespecifični faktori imuniteta, koji su isto važni i neophodni za ukupan efekat imunskog sistema. To je pre svega dobar psihofizički i energetski status organizma, jer tada specifične strukture koje učestvuju u imunskom odgovoru mogu i na vreme i dovoljno energično da se aktiviraju u prepoznavanju patogena i da izvrše njihovu deaktivaciju. Zbog toga sve funkcije organa i sistema treba da budu u balansu I da se održavaju umerenimi skladnim životom u kome su posao, san i odmor izbalansirani, kao i redovna ishrana, hidratacija, fizička aktivnost, trenuci radosti i zadovoljstva. Organizam se povećano troši u radu, stresu, nespavanju ili besu. Svakodnevna potrošnja energije, iziskuje nadoknadu, a med je priridni energetski kompreks, dovoljno dobar da u podešenim i povećanim količinama odgovori tom zadatku. Med se može uzimati zasebno ali i u obliku medne kaše sa ostalim pčelinjim proizvodima i biljnim dodacima, seme, sveži i suvi plodovi, orašasti plodovi, biljni ekstrakti i drugo. Zbog tako prepoznate esencijalna uloge pčele za održavanje dobrih uslova u ekosistemu, I svih koristi od njihovih proizvoda, njihov rad ne treba da bude kompromitovan i poništavan tehnološkim usponom koji se neprekidno favorizuje kao jedini pravac. Čovečanstvo treba da osvesti i svoj odnos prema Prirodi i prema sopstvenom životu i zdravlju koje počiva na dobrim uslovima u životnoj sredini. Tehnološki razvoj i klimatske promene predstavljaju najveću opasnost za život i opstanak, pa ljudi i pčele imaju istovetni rizik od svih poduhvata koje začinju i realizuju ljudi. Veća kontrola i svest o neophodnom čuvanja biosfere treba da smanji rizike i za pčele, i za kvalitet njihovih proizvoda koji treba da ostane antentičan i bez kontaminacija. U tom cilju neophodan je operativni plan u kome je prvi prioritet sistematsko planiranje preventive, u svim segmentima i privrede i poljoprivrede, kao i u zdravstvu. Dobri uslovi na opštem društvenom planu u domenu životne sredine kao i prateće dobre navike na ličnom planu u pogledu ishrane, upotrebe pčelinjih i biljnih proizvoda, biljnih ekstrakata, čajeva, dobri uslova rada, rekreacije i odmora  Takav program u segmentu preventive je pravi put da se obezbedi duži i kvalitetniji život bez bolesti. Generalno upotreba pčelinjih proizvoda treba da budu ili redovna ili česta, zavisno od individualnih potreba, uslova života i trošenja organizma. Njihov profilaktički potencijal je veliki i trebalo bi ga uvrstiti u posebno organizovan preventivni zdravstveni plan pod imenom Apiterapija Preventivni Sistem. Пасус Neiskorišćeni aspekti apiterapije su i integrativni i ekološki, i treba ih ozbiljnije razmatrati imajući pritom argumente da je apiterapija holistička disciplina, da je prava dragocenost prirode u neprestanom davanju, kao biser mudrosti koji se stapa sa esencijom života u beskrajnoj moći stvaranja, kao verni saputnik u neusahloj težnji ka dugovečnosti, kao dašak blagosti i dodir milosti u neprestanoj i lelujavoj igri zdravlja koje beži od bolesti. Dr Mirjana JovanovićSpec. mikrobiologije i parazitologije u penziji

medana dijeta (1)
Medana dijeta

Medana Dijeta

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.18.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” text_text_color=”#000000″ text_font_size_last_edited=”on|phone” text_font_size=”16px” sticky_enabled=”0″ text_font_size_phone=”15px” text_font_size_tablet=”16px”] O lekovitosti meda se već dosta zna. Ukratko – savršena namirnica koja obezbedjuje zdrav i sladak život. Poznat od pamtiveka po isceljujućem i hedonističkom dejstvu na ljudski organizam. Svoju primenu ima u kulinarstvu, poslastičarstvu, medicini, farmaciji, kozmetici… Dugo se smatralo da ga treba izbegavati kada ste na dijeti. Medjutim, novija istraživanja i teorije pokazuju da je to potpuna zabluda i da je med veoma delotvoran u procesu regulisanja telesne težine. Škotski nutricionista, Majk Mekines je osmislio dijetu, koja se bazira upravo na ovoj namirnici. Dijeta je vrlo jednostavna za sprovodjenje. Podrazumeva konzumiranje jedne kašike meda svako veče pred spavanje. Rezultat je gubitak 1,5kg telesne težine svake nedelje – tvrdi gospodin Mekines. Svoju teoriju bazira na činjenici da med za razliku od industrijskog šećera ne dovodi do velikog skoka insulina nakon konzumacije, kao ni do velikog pada insulina ukoliko ta konzumacija izostane. A upravo je taj nagli pad insulina odgovoran najčešće za neuspeh dijete. Nagli pad insulina dovodi do napada gladi i nekontrolisane potrebe za slatkišima. To je fenomen poznat pod imenom „gladni mozak“ i uspešno se može sprečiti jednom kašikom meda dnevno umesto unosa industrijskog šećera u bilo kom obliku. Ali budimo realni – i pored sve svoje magične moći, med ipak nije čarobni štapić. Šta to znači? To znači da ta jedna kašičica meda dnevno ne može da neutrališe sve ostale loše navike koje čovek ima. Ne možemo očekivati da čovek koji puši, pije, jede brzu, začinjenu hranu i slabo se kreće, jednom kašikom meda dnevno sebi obezbedi vitalnost, zdravlje, lep izgled, dobru formu. Ta kašičica meda značajno neutrališe štetne meterije koje unosimo, ali je generalno neophodno da i drugi aspekti života budu u skladu sa prirodom i zdravim navikama da bi vitalnim organima obezbedili dovoljno energije, hranljivih i zdravih materija. Takodje se dugo smatralo da su masti glavni uzročnik viška kilograma i brojnih, pre svega, kardiovaskularnih oboljenja. Danas, kada imamo daleko više saznanja o dejstvu pojedinih materija na zdravlje organizma, preovladava teorija da su upravo složeni ugljeni hidrati daleko veća pretnja zdravlju nego većina vrsta masti. Šećer i uopšte ugljeni hidrati su neophodni za normalno funkcionisanje svakog organizma ali u brzom ritmu današnjeg života nemamo vremena da se bavimo sobom niti da razmišljamo o zdravim namirnicama i ishrani, nego jedemo ono što nam je na dohvat ruke a to su najčešće složeni ugljeni hidrati u velikim količinama. Time brzo obezbedimo energiju koja nam je u tom momentu neophodna ali se nedovoljno krećemo da bi svu tu energiju i utrošili. A svaki gram neutrošenih ugljenih hidrata se pretvara u 2g telesne masnoće. Na taj način se brzo dodje do viška kilograma, koji dalje dovodi do brojnih zdravstvenih problema. Ugljeni hidrati su neophodni za normalno funkcionisanje ljudskog organizma ali oni treba da čine svega ¼ obroka. Sa druge strane, med funkcioniše na sasvim drugi način. Sastoji se od prostih šećera koji se lako vare i time ne opterećuju želudac i ne dovode do tromosti nakon obroka. Po kalorijskoj vrednosti je veoma sličan industrijskom šećeru ali se dosta brže razgradjuje, time brže i lakše dospeva u krvotok i obezbedjuje potrebnu energiju mišićima i mozgu i brže se utroši. Ova svojstva med duguje pčelama, koje svojim enzimima značajno razgradjuju i donekle vare prisutne šećere koje sakupe sa polenom, što značajno utiče na način na koji telo metaboliše med i na koji način ti šećeri utiču na mozak.   Da li je moguće to sprovesti? Šta mislite? [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

MEDANA - MED - PROPOLIS KAPI
Ostalo

Vanzemaljac Zvani Pčela

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.19.0″ text_text_color=”#000000″ text_font_size=”16px” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ text_font_size_tablet=”16px” text_font_size_phone=”15px” text_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″] Ako postoje vanzemaljci na planeti Zemlji, pčela je sigurno jedna od njih. Sve činjenice vezano za pčelu su toliko zapanjujuće da sa punim pravom nosi ime najsavršenijeg insekta a možda čak i bića na planeti. Smatra se da ukoliko bi nestalo pčela, vrlo brzo bi nestalo života na Zemlji. Život u jednoj košnici je organizovan do najsitnijih detalja i sve je podredjeno redu, radu i disciplini. Neporoduktivni članovi pčelnjeg društva automatski bivaju izbačeni iz košnice čim obave svoju funkciju. Život u košnici se najpribližnije može uporediti sa životom u kasarni. Tačno se zna ko, šta, kada i kako radi. Jako pčelinje društvo broji 60.000 – 80.000 pčela. Svako pčelinje društvo ima 3 vrste pčela: Matica – vrhovni komandant košnice.  Košnica može imati samo jednu maticu i ukoliko se u isto vreme izlegu 2 matice, jedna mora da umre. Matica je polno zrela ženka koja polaže jaja i nepogrešivo organizuje i upravlja životom u košnici. Veća je od obične pčele i može živeti i do 6 godina. Fascinantna je činjenica da upravljanje košnicom obavlja lučeći feromone – hemijske mirise,  koji daju sve potrebne informacije pčelama šta i kako treba da rade. Jednom godišnje izlazi iz košnice radi parenja – u “svadbenom plesu” se pari sa najmanje 7 trutova, sakuplja njihovu spermu koja obezbedjuje genetsku raznolikost i zdravo i jako potomstvo. Najproduktivnija je tokom letnjih meseci kada dnevno snese i do 2,500 jaja. Trutovi – muške pčele čiji je jedini zadatak parenje. Kada obave tu dužnost bivaju izbačeni iz košnice kao neproduktivni članovi društva. Tokom letnjih meseci u košnici može biti i do 500 trutova. U srpskom jeziku reč trut se koristi da označi lenštinu i neradnika. Ostatak pčelinjeg društva čine pčele radilice ili pčele izletnice. To su pčele zbog kojih se epiteti kao što su vrednica, mudrica, pametnica vezuju za ove životinje. Svaka pčela u skladu sa svojim uzrastom tačno zna šta je njeno zaduženje i ne štedeći svoju snagu ceo svoj život provodi u obavljanju jasno definisanih dužnosti. Život pčele je kratak. Tokom letnjih meseci, kada je udarna sezona prikupljanja nektara i polena, zbog iscrpljenosti žive svega 6 nedelja. U tom periodu naprave  do 10 miliona letova kako bi nabrale materijal za izradu pola kilograma meda. Tokom zime žive do 5 meseci., Pčela je vrlo  spretan, brz i otporan insekt. Pri letu bez tereta pčela može razviti brzinu i do 65 km/h a pod teretom polena i nektara kreće se brzinom od 25 – 30 km/h. Tokom leta zamahne više od 400 puta krilima u sekundi, što proizvodi zvuk sličan zujanju. Smatra se da je pčelin mozak u stanju da 600 puta brže računa nego najbrži računar i da je sposobna da u deliću sekunde napravi kompleksne proračune vezano za precizno izračunavanje najbržeg puta od pašnjaka do košnice. Medonosna pčela ima preko 150 receptora mirisa koji im omogućavaju rodbinsko prepoznavanje, komunikaciju u košnici i pronalaženje hrane. Svaka pčela ima svoj miris pomoću kojih se medjusobno prepoznaju. Pčele se ne radjaju sa znanjem kako se pravi med, već uče od starijih pčela. Iz tog razloga se tačno zna u kom uzrastu svaka pčela obavlja koju aktivnost. U uzrastu od 1. – 12. dana života obavljaju jednostavnije zadatke kao što su čišćenje gnezda, hranjenje mladih jedinki Od 13. – 17. dana života proizvode vosak , prave “medne ćelije”, nose hranu i obavljaju pogrebne dužnosti Od 18. – 21. dana stražare na ulazu u košnicu, štiteći je od uljeza Od 22. dana pa do kraja života prikupljaju polen, nektar i vodu i oprašuju biljke Pčele proizvode vosak, propolis, med, matični mleč. Svaka od ovih supstanci ima mnogo namena kako u košnici tako i van nje. U košnici se od voska koje pčele proizvode pravi saće, tj. ćelije u koje matica polaže jaja, u kojima se razvijaju larve i legu matice, pčele i trutovi, a takodje se sakuplja i med koje pčele proizvedu. Propolis pčele koriste za zaptivanje rupa i pukotina u košnici kako bi obezbedile topao i suguran dom za pčelinje društvo. Ukoliko neki miš, gušter ili neki drugi uljez udje u košnicu, pčele ga neutrališu tako što ga potpuno prekriju propolisom (praktično ga mumificiraju), čime spreče raspadanje leša i širenje bakterija. Propolis služi i kao antiseptik. Matični mleč je savršena supstanca kojom se hrane larve do trećeg dana života a larve predodredjene za radjanje matice se sve vreme hrane njime. Svi  pčelinji proizvodi su bogati zdravim supstancama kao što su veliki broj vitamina, amino kiselina, minerala… i čine savršenu hranu i savršen prirodni lek za skoro sve bolesti. Pčele i pčelinji proizvodi su od davnina pobudjivali znatiželju i privlačili pažnju svojim  čudotvornim karakteristkama. Uočavane su neke karakteristike pčela koje naukom teško da mogu biti objašnjene. Pčele imaju neverovatne sposobnosti prilagodjavanja, orijentacije, komunikacije kao i kolektivne inteligencije. U poslednjih 100 godina vršeno je više od nekoliko desetina hiljada eksperimenata na pčelama i došlo se do zapanjujućih zaključaka. Poznati apiterapeut mr. sc. Žarko Stepanović navodi neke od njih: Pčele na vulkanu Pčele su sposobne da precizno regulišu temperaturu u košnici. Krajem zime, kada matica počne da polaže jaja, radilice održavaju temperaturu legla između 32° i 36°C, čak i kada je spoljašnja temperatura ekstremno niska, do -40°C (Heinrich, 1993)! Da bi odgovorio na pitanje do koje mere je pčelinje društvo sposobno da se bori protiv pregrevanja košnice, Martin Lindauer (1918-2008) je 1954. godine postavio jednu košnicu na osunčano polje stvrdnute vulkanske lave u blizini Salerna u južnoj Italiji. Na spoljašnjoj temperaturi od 60°C, pčele su i dalje održavale temperaturu legla od 36°C (Heinrich, 1993)! Pčele dakle mogu da održavaju optimalnu temperaturu legla u ukupnom opsegu spoljašnjih temperatura od 100 stepeni Celzijusa (od -40 do +60°C)! Pčele u rudniku Početkom dvadesetog veka, već je bilo jasno da pčele mogu da se dresiraju da dođu po hranu u tačno određeno vreme dana. Međutim, nije se znalo da li imaju unutrašnji časovnik pomoću koga se orijentišu u vremenu, ili pamte položaj

Ostalo

MATIČNI MLEČ – ELIKSIR MLADOSTI I VITALNOSTI

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.19.3″ text_text_color=”#000000″ text_font_size=”16px” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ text_font_size_tablet=”16px” text_font_size_phone=”15px” text_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″] Matični mleč je kompleksna supstanca, tj sekret ždrelnih I gornjočeljusnih žlezda mladih pčela. Proizvode ga pčele starosti 4-12 dana. Koristi se za ishranu larvi kao I za ishranu matice. Prva 3 dana se sve larve hrane matičnim mlečom a nakon toga se matičnim mlečom hrane samo larve iz kojih treba da se izlegu matice, a ostale larve se hrane polenom I medom. Zahvaljujući ovoj super hrani matica 5 dana pre pčela radilica dostiže zrelost, dvostruko je veća I teža od običnih pčela, živi 5-6 godina dok pčele radilice žive svega mesec ili dva, dnevno položi 2000 – 2500 jaja što I 2 puta prevazilazi njenu težinu. Matica lučenjem feromona utiče na ponašanje pčela I organizaciju u košnici. Lekovita svojstva matičnog mleča se spominju još u spisima Aristotela I Hipokrata ali su se malo detaljnije analize počele raditi tek početkom 20. veka. Sveži matični mleč po izgledu je gusta kašasta masa. Beličaste je ili mlečno bele boje, koja stajanjem na sobnoj temperaturi i pod dejstvom svetlosti, postepeno menja boju koja prelazi u prljavo žutu ili dobija crvenkasto-mrku nijansu. Ima specifičanu oporu aromu i kiseo ukus.Kada se stavi u usta, pomalo pecka jezik, a u usnoj duplji izaziva osećaj slabe ljutine. Proizvodnja matičnog mleča nije jednostavan proces I zahteva veoma stručnog I spretnog pčelara. Dobija se od matičnjaka tako što se u trenutku najveće koncentracije mleča u kućicama vrši njihovo isecanje, odstranjivanje matičnih larvi, te se pristupa vadjenju samog mleča. Proces dobijanja matičnog mleča je složen i male količine mleča se mogu izvaditi iz košnice što utiče na njegovu cenu. Po vađenju iz matičnjaka sirovi mleč se stavlja u staklene bočice koje se smeštaju u zamrzivač i čuvaju do upotrebe. Na tržištu se matični mleč najčešće može naći u sirovom stanju pomešan sa medom i polenom zajedno.  Upotreba: matični mleč se koristi tako sto se lagano topi u ustima, ispod jezika i nakon uzimanja ne treba piti vodu narednih 15 minuta. Na taj način se najbolje apsorbuje u krvotok. Ukoliko se odjednom proguta želudačna kiselina može razgraditi hranljive materije Matični mleč u medu se koristi 1-2 kašičice dnevno za odrasle osobe  Maksimalna doza matičnog mleča koju osoba sme uzeti je 10 grama za 30 dana! Matični mleč najbolje je koristiti ujutru i popodne u toku dana dok se uzimanje matičnog mleča ne preporučuje u večernjim satima jer podize energiju u organizmu i izaziva nesanicu. Naveći proizvodjač matičnog mleča je Kina koja godišnje proizvede do 2000 tona, što čini 90% ukupne svetske proizvodnje. Hemijski sastav:  sadrži najviše vode ( 60-70%). Ostatak čine belančevine (10-18%), ugljeni hidrati (9-15%), masti (1,7-7%), minerali (0,7-1,5), vitamini Od vitamina najviše su prisutni  vitamini ”B” kompleksa (posebno je visoka koncentracija vitamina „ B5” I vitamina „B6”), u manjoj količini ima vitamina A, C, E i D. Mleč ima kiselu reakciju ph 3,5 – 4,5. Lekovita svojstva se polako gube ukoliko ph vrednost predje 6,5. Od minerala sadrži-Na, K, Ca, Cu, Co, Fe, Mg, AL, Au S, Fe Ni, Bi, Značajan je podatak da sadrži i kolagen, supstancu koja usporava proces starenja, tako da je često sastojak skupih kozmetičkih seruma I preparata Prisutne su i nukleinske kiseline koje igraju važnu ulogu u procesu deobe ćelije i prenošenju naslednih osobina. Mleč sadrži i polne hormone koji deluju na regulaciju neuro-endokrinog sistema. Sadrži I značajne belančevine , kao što su – albumini i globulini. Prisutne su sve esencijalne amino kiseline. Od lipida u mleči je prisutna 10-HAD kiselina, odgovorna za antimikrobnu i antitumorsku aktivnost. Mleč je prirodni izvor neurotransmitera – acetilholina u čistom obliku, supstance koja služi za prenos impulsa, i istovremeno širi krvne sudove mozga i srca. Matični mleč je veoma delotvoran u lečenju sledećih oboljenja: Jača imunološki sistem i povećava otpornost organizma Otklanja depresiju, zamor, neurozu, migrenu, nesanicu, senilnost Stimuliše radnu sposobnost i pamćenje Leči respiratorna oboljenja: grip, bronhitis. U razređenju 1:10 unistava virus gripa Stimuliše metabolizam, redovnim konzumiranjem postiže se balans u organizmu čoveka. Povoljno utiče na nervni i kardiovaskularni sistem Poboljšava pokretljivost i cirkulaciju Jača nervni sistem, poboljšava psihičko stanje i raspoloženje, vraća snagu i dobar san, povećava koncentraciju, dovodi do boljeg pamćenja. Ublažava propadanje nervnih ćelija Kod stresa normalizuje rad nadbubrežne žlezda i lučenje adrenalina čime se ujedno normalizuje rad simpatikusa i parasimpatikusa i postiže otpornost na stres. Normalizuje krvni pritisak Sprečava anemiju Poboljšava rad srca i krvnih sudova Sprečava arteriosklerozu krvni sudova i stimuliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem Normalizacijom hormonskog statusa ublažava klimakterične tegobe kod žena, dok kod muškaraca povećava broj i pokretljivost spermatozoida. Dovodi na optimalan nivo potenciju žena i muškaraca Reguliše rad svih vitalnih organa i tkiva Ubrzava detosikaciju i sanira posledice ozračenja, jačanjem imunološkog sistema i normalizacijom krvne slike podstiče se regeneracija organa oštećenih zračenjem Utiče na poboljšanje kvaliteta kože Ublažava bolove nastale usled isušivanja hrskavice i utiče na poboljšanje pokretljivosti kičmenog stuba i svih zglobova. Pospešuje oporavak kod rekovalescenata Smanjuje nivo holesterola u krvi Sadrži protein Rojalzin, koji uništava Gram pozitivne bakterije Regeneriše parenhim jetre, smanjuje odnos albumina i globulina koji je bitan u lečenju oboljenja jetre. Matični mleč je veoma lekovita supstanca I ima brojne pozitivne efekte na ljudski organizam. Utiče pozitivno na tok lečenja bolesnih ljudi u velikom broju slučajeva ali se takodje preporučuje I kod zdravih odraslih osoba kao preventiva. Kod odraslih dat preventivno stvara bodrost, raspoloženje, povećava otpornost prema bolestima. Dat starijim osobama smanjuje rasejanost, umor, popravlja sluh i cirkulaciju u srcu i mozgu.  Upotreba matičnog mleča kod dece se ne preporučuje dok se potpuno ne završi razvoj organizma. Ukoliko je to ipak neophodno, u smislu lečenja nekog bolesnog stanja, konzumacija matičnog mleča od strane deteta se mora strogo nadgledati I pratiti od strane lekara. Konzumacija matičnog mleča se ne preporučuje u sledećim situacijama: alergija na matični mleč, infektivne bolesti u akutnoj fazi, bolesti nadbubrežne žlezde i povećana funkcija štitne žlezde. Alergijske reakcije manifestuju se u obliku ekcema, intestinalnog krvarenja, bronhijalnog spazma, napada astme, anafilaktičnog šoka i smrti kod jako osetljivih. Matični mleč – eliksir mladosti I vitalnosti, hrana

med u gastronomiji

MED U GASTRONOMIJI – RECEPTI

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.18.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” text_text_color=”#000000″ text_font_size_last_edited=”on|desktop” text_font_size=”16px” sticky_enabled=”0″ text_font_size_phone=”15px” text_font_size_tablet=”16px”] Gastronomija, kao umeće spravljanja dobrog jela, podrazumeva korišćenje vrhunskih sastojaka koji obezbedjuju savršen ukus, miris i izgled pripremljenog gastronomskog specijaliteta. Poslednjih decenija, med je nezaobilazni sastojak velikog broja, ne samo slatkih nego i slanih jela. Poznate svetske poslastičarske kuće industrijski šećer više uopšte ne koriste (osim u slučajevima kada recept to zahteva zbog vizuelnog doživljaja kristala) iz razloga što se med pokazao kao daleko bolji a i zdraviji zasladjivač. Med u poslasticama i nije neka novost ali poslednjih decenija se med sve više koristi u pripremi slanih zalogaja. Upravo med daje poseban šmek mesu, salatama, umacima, te je iz tog razloga med postao nezaobilazan začin svake kuhinje u kojoj se drži do vrhunskog kvaliteta. Našli smo mnogo zanimljivih recepata, izdvajamo najzanimljivije: Zapečeni sir sa spanaćem i medom Sastojci: sir, med, orasi, spanać, bosiljak Priprema: Iseći pločice sira širine oko 2cm. Iseći papir za pečenje tako da može da se upakuje pločica sira. Iseći spanać na trake i bosiljak na sitno. Potopiti pločicu sira u med sa svih strana i staviti je na papir. Posuti bosiljkom, isečenim spanaćem i mlevenim orasima ili bademima. Paketić dobro upakovati. Poredjati paketiće u pleh i zapeći ih u rerni oko 10 min na 180C. Prženice sa medom i cimetom Sastojci: kriške starog hleba, jaja, so, med, cimet, ulje za pečenje Napraviti prženice po standardnom receptu – uvaljati kriške hleba u umućena i malo posoljena jaja. Peći ih na vrućem ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi ih iz ulja, preliti medom i posuti cimetom. Poslužiti toplo uz šolju mleka ili čaja. Kamember sa medom i orasima Sastojci: pakovanje kamember sira, šaka oraha, 2-3 kašike meda Izvaditi kamember iz pakovanja, staviti u malu posudu i ostaviti u rerni 10 min na 220C. Izvaditi iz rerne, preliti medom i posuti orasima. Služiti toplo. Svinjska rebra sa medom i belim lukom Sastojci: 1kg svinjskih rebara, glavica belog luka, med, so, biber, začini Iseći rebra na komade, posoliti, pobiberiti, po želji dodati suvi začin. Komade poredjati u nauljeni pleh, premazati medom, natrljati belim lukom i izgnječen beli luk dodati u pleh. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 250°C pola sata. Nakon toga skinuti foliju i smanjiti temperaturu na 180°C. Peći još pola sata. Pileća krilca sa medom Sastojci: pileća krilca – 500 g, brašno – 3 kašike, biber, so, soja sos, smeđi šećer, med, ulje – za prženje, susam – za posipanje Pomešati brašno, biber i so i u tu smesu uvaljati prethodno oprana krilca. Tako pripremljena krilca pržiti u vrelom ulju dok ne dobiju lepu zlatnu boju. U drugi tiganj staviti jednake količine soja sosa, meda i smedjeg šećera. Kad smesa proključa promešati i dodati krilca. Brzo ih uvaljati u smesu da ih prekrije sa svih strana. Nakon toga posuti krilca prethodno prepečenim susamom. Pikantna slanina sa medom Sastojci: 250g mesnate slanine, med, soja sos, malo bibera Slaninu iseći na listiće. Pomešati jednake delove soja sosa i meda. Malo pobiberiti i uvaljati listove slanine. Pržiti slaninu na vrućem tiganju.Ovako spremljenu slaninu služiti uz kajganu sa sirom i mekanim svežim hlebom. Svinjske šnicle sa medom i pivom Sastojci: svinjske šnicle – 1 kg, med – 2 supene kašike, pivo – 1/2 šolje, maslac – 20 g, biber, so Šnicle posuti solju i biberom sa obe strane. Ugrejati med i maslac uz neprestano mešanje. Premazati šnicle dobijenom smesom. Tako pripremljene šnicle poredjati u pleh i preliti sa pola šolje piva i pola šolje vode. Prekriti alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 60 minuta. Nakon toga skinuti foliju i pleh vratiti u rernu dok šnicle ne dobiju lepu zlatno braon boju. Med je veoma pogodan sastojak za eksperimetisanje u kuhinji. Ukoliko imate neki originalan i jednostavan recept pošaljite nam putem e-mail-a i mi ćemo ga objaviti. Budite nam zdravi i zadovoljni sa MEDANOM 🙂 [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Med u Kozmetici

Med u Kozmetici

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.18.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” text_text_color=”#000000″ text_font_size_last_edited=”on|phone” text_font_size=”16px” sticky_enabled=”0″ text_font_size_phone=”15px” text_font_size_tablet=”16px”] Kada pričamo o medu, najpre pomislimo da je to slatka i ukusna, potpuno prirodna namirnica koja ima izuzetno delotvorno dejstvo na zdravlje ljudi. Ono što takodje treba da imamo u vidu je da med blagotvorno utiče ne samo na zdravlje nego i na lepotu kože lica i tela kao i kose i noktiju. Pčele, za koje se smatra da potiču iz Afrike, na planeti Zemlji postoje već više od 100 miliona godina. Što znači da i med postoji već više od 100 miliona godina. Iz tog razloga uopšte ne čudi podatak da sve kulture, širom sveta znaju za med i koriste ga u različite svrhe. Smatra se da je upravo med jedan od sastojaka prvih kozmetičkih preparata, nastalih u drevnim civilizacijama. Činjenica je da med ima antiseptička, antioksidansna, antiinflamatorna, antibiotička, antifungalna, antibakterijska i probiotička svojstva, što je jedan od razloga zašto je med često nezaobilazan sastojak u kozmetičkim preparatima. Osim toga, med sadrži oligoelemente kao što su bakar, gvožđe, jod, magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, vitamine A, E, K, C, E, vitamine grupe B, kao i enzime, koji značajno utiču na poboljšanje izgleda i funkcije kože. Antibakterijsko svojstvo meda potiče od činjenice da je PH vrednost meda oko 3,9, što čini sredinu u kojoj bakterije ne mogu da opstanu. Zbog toga, većina preparata namenjenih problematičnoj, tj koži sklonoj aknama, sadrže upravo med kao bazu. Med je poznat kao supstanca koja značajno doprinosi hidriranosti kože, kao i anti-age efektu jer je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji vidljivo ublažavaju bore, kao i pege i fleke po koži. Osim samog meda, u kozmetici značajno mesto zauzimaju i ostali pčelinji proizvodi, kao na primer pčelinji vosak, koji je nezamenljivi sastojak krema namenjenih nezi tokom zime. Na licu, pčelinji vosak stvara tanak film koji štiti kožu lica od vetra, hladnoće, prašine i drugih neželjenih dejstava iz okoline. A u isto vreme hidrira kožu i ne zatvara pore, što omogućava koži da nesmetano diše. Med se u kozmetici koristi od pamtiveka i brojni su recepti nastali tokom vekova. Ovo su neki od provereno delotvornih recepata u nezi kože: Rastvor protiv seboreje Rastvoriti med u malo destilovane vode (u razmeri 9:1) i rastvor držati na koži glave tokom 30 minuta. Oprati nakon toga kosu blagim šamponom. Nakon samo nekoliko tretmana primetićete značajno poboljšanje. Piling od meda i šećera Pomešajte med sa kristal šećerom i laganim pokretima utrljavajte smesu u kožu lica i tela. Ostavite desetak minuta da odstoji na koži, a zatim je isperite. Maska za suvu kožu Pomešajte jednu kašiku jogurta sa jednom kašikom meda, jednom kašikom hladno ceđenog suncokretovog ulja i malo bademovog brašna. Pomešajte sve sastojke dok ne dobijete gustu smesu. Držite je na licu, vratu i dekolteu deset minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Maska za sužavanje pora Pomešajte jednu kašiku meda sa malo limunovog soka. Ostavite na licu nekoliko minuta, a zatim isperite. Anti-age maska Dve kašike mlevenih oraha ili badema skuvajte u malo mleka. Kada se smesa ohladi, dodajte kašiku pavlake, kašičicu meda i pola banane. Ovu masku držite na licu oko pola sata, a zatim je isperite. Vaša koža će biti hidrirana, zategnuta i baršunasta. Melem protiv fleka Pomešajte malo nevenovog ulja (oko 30 ml) sa 5 g pčelinjeg voska. Kuvajte mešavinu na pari dok se vosak ne istopi. Ovaj melem je apsolutno bezbedan za upotrebu i veoma moćan saveznik u borbi protiv diskoloracija na koži. Hranljiva maska za hladne dane Pomešajte jedan kvasac sa kašičicom meda i dve kašičice soka od krastavca. Ostavite smesu da odstoji do vrenja, nakon čega je nanesite na lice, vrat i dekolte. Pustite da odstoji oko dvadeset minuta, nakon čega je isperite mlakom vodom. Ova maska je idealna za sve tipove kože. Hidrantna maska za sve tipove kože Sve što vam je potrebno je jedna kašika jogurta i jedna kašika meda. Sjedinite med i jogurt, nanesite smesu na lice i ostavite da stoji dvadesetak minuta. Nakon ovog tretmana koža lica će biti hidrirana, tonirana i meka na dodir. Mleko za čišćenje lica Dve kašičice meda rastopiti u 0,5 decilitra mleka, dodati kašičicu bademovog ulja I isto toliko soka od limuna. Dobro izmešati I sjediniti sve sastojke. Komadićem vate prebrisati lice, ostaviti nekoliko minuta da odstoji I isprati malkom vodom Tonik za lice Dva decilitra destilovane vode pomešajte s 1 decilitrom 70%-tnog alkohola, a potom dodajte 4 kašike meda. Tonik je pre upotrebe potrebno dobro protresti. Piling za lice Dve kašike meda pomešajte s jednom kašikom kukuruznog brašna i jednom kašikom soka od pomorandže. Kremastu smesu kružnim pokretima nanesite na navlaženu kožu lica, nežno i lagano izmasirajte te potom isperite toplom vodom. Krema za noć U jednu kašiku emolijansa dodajte jednu kašiku meda i jednu kašičicu bademovog ulja. Krema je pogodna za svakodnevnu upotrebu. Gel protiv bora oko očiju U jednom decilitru destilovane vode rastopite jednu kašičicu želatina u zrnu, a potom dodajte dve kašike meda i jednu kašičicu limunovog soka. Maska za normalnu I suvu kožu Dve kašike mlevenih ovsenih pahuljica razredite s dve kašike toplog mleka, a potom dodajte po jednu kašičicu maslinovog ulja i limunovog soka. Nanesite masku na lice i ostavite 15 do 20 minuta. Lice isperite toplom vodom. Maska za sprečavanje bora Kašiku svežeg kvasca pomešajte s jednom kašikom glicerina ili meda. Dobijenu masu nanesite na lice te nakon 10 do 15 minuta isperite običnom vodom. Ova maska preporučuje se za svakodnevno korišćenje. Važna napomena: ovi preparati su veoma delotvorni ali s obzirom da su potpuno prirodni, tj da u sebi ne sadrže nikakve konzervanse, neophodno ih je držati u frižideru i u kratkom vremenskom periodu potrošiti. Budite zdravi i lepi sa MEDANOM 🙂 [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Ostalo

Medana i Dobro Raspolozenje

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.19.0″ text_text_color=”#000000″ text_font_size=”16px” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ text_font_size_tablet=”16px” text_font_size_phone=”15px” text_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″] Da li je i vama slatkiš najbolji drug kad ste umorni, neraspoloženi, apatični, tužni…? Koliko ste puta  pomislili… e da mi je samo 2-3 nedelje da ne moram ništa da radim , da se dooobro odmorim. Silom prilika dobili smo te 2-3 nedelje kada ne idemo na posao, sedimo kod kuće, imamo vremena da čitamo, da pogledamo na miru neki film, da detaljno očistimo kuću, da igramo društvene igre ili bilo koje druge igre sa decom… A L I…. nije to ona lepa dokolica koja nam donosi smiraj, odmor, vodi nas u maštarenje, razmišljanje, planiranje … iz koje mogu da nastanu prave čarolije. To je  pre osećaj skučenosti, nemira, neizvesnosti, nedostatka zagrljaja, druženja, smeha. U vreme karantina, kada smo zatvoreni u četiri zida i po nekoliko dana, a naši stariji sugradjani i po nekoliko nedelja, u vreme neizvesnosti, straha, besciljnosti u kojima smo se svi našli, prvo nam strada imunitet, a odmah za njim i živci. Nije čudno da  u ovakvim vremenima osećamo tugu, neraspoloženje, strepnju, anksioznost pa i depresiju. Manjak serotonina jedan je od glavnih uzroka depresije, lošeg sna i pojačane razdražljivosti. Radi povećanja nivoa tog hormona u mozgu svi potežemo  za ugljenim hidratima iz slatkiša, testenina, hleba, pirinča i drugih žitarica. To nam na kratko poboljša raspoloženje ali s obzirom da se slabije krećemo vrlo brzo dovede do viška energije koju nemamo gde i kako da potrošimo, pa se pretvara u masnoće i višak kilograma  a to dovodi opet do anksioznosi i neraspoloženja. i tako u krug. Šta je rešenje? Kako izaći iz tog začaranog kruga? Ne treba da se odričemo slatkiša. Slatkiši nam definitivno ulepšavaju život i čine da teške trenutke lakše prebrodimo. Ali ono što je bitno je da izaberemo ZDRAVE SLATKIŠE.  Slatkiše koji se lakše razlažu i brže metabolišu. Slatkiši na bazi meda su pravi izbor za ovakve situacije. Obezbedjuju rast nivoa seratonina što direktno utiče na poboljšanje raspoloženja Ne dovodi do naglog skoka insulina nakon konzumacije, kao ni do naglog pada insulina ukoliko ta konzumacija izostane.  Upravo nagli pad insulina dovodi do napada gladi i nekontrolisane potrebe za slatkišima. Znači, kašičica meda popravi značajno raspoloženje, a ne stvara zavisnost kao što je slučaj sa industrijskim slatkišima. Kompanija MEDANA u svom asortimanu ima slatkiš za svačiji ukus… Osim različitih vrsta čistog, potpuno prirodnog meda, tu su i kremići u kombinaciji: med i lešnik med, propolis polen i matična mleč med i različito organsko voće i još mnogo toga MEDANA se stara da uvek budete zdravi i naravno, dobro raspoloženi. BUDITE ZDRAVI I SREĆNI SA MEDANOM ? [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Ostalo

Virusne infekcije i mogućnosti prevencije

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.19.0″ text_text_color=”#000000″ text_font_size=”16px” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ text_font_size_tablet=”16px” text_font_size_phone=”15px” text_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″] Zima je…hladnoca…puno rizika za zdravlje i ne samo zbog toga…ljudi brinu, vise nego ranije, opravdano…prebiraju sta sve moze da se radi i upotrebi da se ostane zdrav… Saveta nikad dosta, a izbor povezuje znanje, iskustvo i mogucnosti…neke su oduvek tu, blizu, kraj nas, mnogi ih ne opazaju, ne cene dovoljno, a istina je jednostavna… Dobro poznavanje pčelinjih proizvoda dolazi sa njihovim koriscenjem, kroz iskustva drugih i spstvene, ucenjem i razmenom sa iskusnijim i posvecenim…to je deo kulture ishrane i svakodnevne rutine koja se postize redovnom upotrebom u ishrani… med, medne kase, koje se obogacuju polenom, propolisom, maticnim mlecom, pergom, suvim vocem, zacinskim biljem, biljnim ekstraktima i drugim delovima biljaka… Sve to je znacajna komponenta ishrane, materijal koji sadrzi pravi arsenal esencijalija, enzima, stimulatora, minerala i vitamina i nekih bioaktivnih materije koje se samo tu mogu naci, u punom sastavu, koji nema  sezonski karakter! Takva ishrana pomaže da se bolje osecamo, da imamo dobru energiju, da bolje funkcionišemo, da se odrzava zdravlje ili da savladamo i poneki problem….. Ali kakva je korist ako sve to znamo, da je  dobro i korisno, da je lako dostupno, da ima izuzetan kvalitet, unikatan i nezamenjljiv i u nutritivnom i lekovitom opsegu, a pritom samo retko ili nikad ne posegnemo za tim? Med, polen, perga, matični mleč, propolis i pčelinji otrov, pcelinji vosak, pcelinji vazduh… Malo reči, veliki značaj…neprocenjivo… ? Gde su pcele, tu je zdravlje ❤️?? [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

propolis
Ostalo

PROPOLIS – LEK BEZ GREŠKE

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.19.0″ text_text_color=”#000000″ text_font_size=”16px” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ text_font_size_tablet=”16px” text_font_size_phone=”15px” text_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″] Propolis je smesa voska i drugih lepljivih elemenata koje pčele sakupe sa biljaka. Skupljaju ga i mešaju sa sekretom čeljusnih žlezda, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije supstance, flavonoidi, postaju aktivne stvari. Propolis je smolasta materija žuto-zelene do tamno crvene boje. Što se duže čuva, boja mu je tamnija. Ukoliko se izlaže suncu gubi svoju elestičnost i nije upotrebljiv u košnici. Ima gorak ukus i jak smolast miris a po strukturi je gust i homogen Sastav propolisa se razlikuje u zavisnosti od lokacije na kojoj se košnica nalazi kao i od vremenskih prilika, ali uglavnom se sastoji od 30% voska, 40% smola i balzama sa drveća, 5-10% eteričnih ulja i još preko 50 sastojaka u malim količinama, od kojih su najznačajniji flavonoidi. Flavonoidi su u najvećoj meri zaslužni za lekovito delovanje propolisa. To su pigmenti prisutni u voću, povrću, cveću i kori drveća. Imaju antioksidativno delovanje, njihova uloga je zaštita biljaka od patogena iz okoline. Propolis je jedan od onih mudrih lekova prirode koji ubija sve što smeta zdravom organizmu. Istovremeno čuva zdravo tkivo i leči obolelo. U košnici, propolis ima višestruku ulogu: Pčele ga koriste da zatvaraju alternativne ulaze u košnicu kao i pukotine Ima veoma jaka antiseptična i antimikrobna dejstva tako da ga pčele koriste za dezinfekciju Za poliranje, tj pripremu ćelija u koje će matica položiti jaja Kao odbrana od neželjenih posetilaca – ukoliko u košnicu udje miš ili gušter, pčele ga ne mogu izneti ali ga zato ulepe sa svih strana propolisom koji osim što neutrališe neželjeno ponašanje posetioca, sprečava i truljenje uginule životinje Propolis se u lečenju ljudi koristi vekovima u nazad. Veliku ulogu ima u prirodnoj medicini i kozmetici.To je prirodni antibiotik, potpuno neškodljiv za ljudski organizam (osim u slučaju alergrije na pčelinje proizvode). Može se koristiti bez bojazni da će mikroorganizmi steći otpornost na njega. Još su ga drevni Egipćani koristili u procesima mumificiranja. Danas se koristi u nekoliko oblika – u vidu kapi, rastvora, spreja, gela, masti, tinktura, kapsula, tableta, praška… Propolis se koristi kod: prehlada i gripa, kod bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva, kod sinuzitisa, pojačane sekrecije sluzokože nosa, kao imunostimulator (u obliku kapi, kapsula) kod neprijatnog daha iz usta, upalnih procesa grla i usne duplje, afti (u obliku spreja) kod herpesa, rana, ekcema, posekotina, opekotina (u obliku gela ili masti) kod paradentoze, paradentopatije (u obliku spreja) gastritis, kolitis (u obliku kapi) kod pojačanog vaginalnog sekreta (u obliku vaginaleta) Propolis se primenjuje i u preventivi kod upalnih procesa uha, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva, za podizanje opšte otpornosti organizma. Propolis se može koristiti kao prva linija odbrane kod bakterijskih infekcija, pre nego što se pribegne antibiotskim lekovima. Uzroci prehlada i gripa nisu bakterije, nego virusi, pa je u tom slučaju bolje koristiti propolis, jer on ima antivirotsko dejstvo. Pošto se često mešaju virusne i bakterijske infekcije, a antibiotici nepotrebno koriste i kod virusnih infekcija (antibiotici ne deluju na viruse), najbolje bi bilo prvo se odlučiti za upotrebu propolisa, jer on ima šire dejstvo, a potom, ako treba, pribeći antibioticima. Propolis ispoljava brojna pozitivna dejstva na ljudski organizam: antibakterijsko dejstvo (sprečava razvoj i širenje bakterija Strptococus, Bacilus, Salmonella) antivirusno dejstvo (deluje protiv herpes virusa tip 1) antigljivično dejstvo (na Candidu albicans, C. tropicalis, C. krusi, C. guillermondi) antiseptično dejstvo (dezinfikujuće) lokalno anestetičko (smanjuje bol) blago antioksidaciono dejstvo (štiti od dejstva slobodnih radikala)  imunostimularna svojstva (stimuliše rad, tj. jača imuni sistem) podstiče regeneraciju tkiva (obnavlja oštećena tkiva) Recepti za pripremu ekstrakta, tinkture i masti od propolisa su veoma jednostavni I laki za pripremu a možete ih primeniti za rešavanje velikog broja zdravstvenih I kozmetičkih problema Vodeni ekstrakt propolisa Vodeni ekstrakt propolisa možete pripremiti na sledeći način. Sirovi propolis zamrznite a zatim ga sameljite u fini prah. Jednu čajnu kašičicu tog praha uveče pomešajte s 250 ml čiste vode. Sledeće jutro, popijte tu tečnost malim gutljajima. Propolis koji je ostao na dnu čaše pojedite pre doručka. Mast od propolisa U emajliranu ili keramički posudu stavite 80-90 grama vazelina. Zagrejte posudu u vodenoj kupki tako da voda lagano vri. Dodajte 10-20 g mlevenog propolisa. Mešajte tečnost sve dok se propolis ne otopi. Nečistoće će iz propolisa isplivati na površinu, pa ih pokupite drvenom kašikom i bacite.Na kraju dodajte malo alkoholne tinkture propolisa da se propolis homogenizuje s vazelinom. Nakon toga, posudu stavite u hladnu vodu. Nastavite da mešate sve dok se mast ne ohladi. Mast propolisa čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli na hladnom i tamnom mestu. Sirovi propolis Sirov propolis možete uzimati na sledeći način: 3-5 grama dnevno, između obroka. Pre nego što progutate propolis, žvaćite ga u ustima najmanje 15 minuta. Tinktura propolisa Tinktura se pravi od propolisa i alkohola. Za pripremu tinkture koristi se 96%, a još bolje 76% etilni alkohol, na kojem je označeno da se može upotrebljavati kao prehrambeni proizvod. U teglu stavite propolis, a zatim sipajte alkohol u omeru 1:2. Tu tečnost držite u tegli 5-7 dana i mućkajte 3 puta dnevno. Nakon toga tečnost profiltrirajte, na primer pomoću filtera za kafu. Možete uzimati 20-90 kapi tinkture dnevno, zavisno od bolesti, između obroka, s pola kašike meda, mlake vode ili čaja. Zbog obilja biološko aktivnih materija koje su neophodne svakoj ćeliji našeg tela, s pravom možemo reći da je propolis LEK BEZ GREŠKE ZDRAVO SA MEDANOM ☺ [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Ostalo

POLEN – ISKRA ŽIVOTA

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.18.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” text_text_color=”#000000″ text_font_size_last_edited=”on|phone” text_font_size=”16px” sticky_enabled=”0″ text_font_size_phone=”15px” text_font_size_tablet=”16px”] Polen, praktično, sadrži sve što je organizmu potrebno I zato ga nazivaju iskrom života I zdravlja. Polen je osnovna hrana pčela. A, zapravo polen čine muški polni elementi cveta, koga pčele skupljaju sa biljaka, dodaju mu enzime iz svojih žlezda kao i nektar iz želuca.  Na zadnjim nožicama pčele imaju kofice koje pune polenom I tako ga prenose do košnice. Po rečima Prim.dr.med Vidoja Kulića, koji se godinama u nazad pored svog osnovnog zanimanja bavi I pčelama, pčele u košnici nastavljaju sa preradom polena,dodaju mu fermente, mikroorganizme, obogaćuju ga belančevinama, zalivaju medom I deponuju u voštane ćelije gde se izvrši fermentacija. Potom se ćelije zatvore voskom, čime je polen konzervisan I pripremljen kao hrana mladim pčelama. Takav polen, preradjen I deponovan u saće, naziva se perga ili pčelinji hleb, koji u životu pčela ima nezamenljivu ulogu.  Bez perge nema razvoja pčelinjeg društva, a nema ni proizvodnje matičnog mleča I voska. Perga je tri puta bogatija hranljivim I lekovitim meterijama od polena. Jedno jako pčelinje društvo sakupi oko 30-40, a u izuzetnim uslovima I celih 100 kilograma polena u toku godine I ako mu pčelar za svoje potrebe oduzme 2-3 kg, to neće oslabiti  pčelinju zajednicu niti će značajno umanjiti prinos meda. Svako zrno polena sadrži sve što je potrebno za život pčele: belančevine, ugljene hidrate, vitamine, minerale I fermente, I to u takvom su mejdusobnom odnosu da predstavljaju idealnu hranu za pčele. Kvalitet polena kao hrane za pčele zavisi od vrste biljke od koje potiče. Neke vrste polena imaju bogatiji sastav hranljivih materija, tako da dužina  života I aktivnost pčela zavisi od toga kojom vrstom plena se hrane larve I mlade pčele.  Bernard Doni iz Minhena je napravio vrlo zanimljiv eksperiment – Hraneći pčele različitim vrstama polena izvršio je podelu polena u četiti klase po hranljivosti za pčelinje društvo. Svoje zaključke je prikazao u knjizi “Polen – sammeln Heute”. U prvoj klasi su: polen vrbe, drvenastog voća, repice, slačice I vresa. Pčele hranjene ovim vrstama polena žive 40-48 dana Drugu klasu čine polen javora I lešnika, a pčele hranjene polenom ovih biljaka žive 28 – 32 dana U trećoj klasi je polen maslačka. Pčele koje se njim hrane žive 20-24 dana.  Četvrtu klasu čine polen kukuruza, trave I bora. Pčele koje se njim hrane žive samo 18-20 dana Polen je prava riznica brojnih korisnih supstanci za zdravlje ljudi kao što su: B1,B2,B3,B5,B6,B7,B8,B9,B10,B11,B12,provitamin A,vitamini E,D i C brojne esencijalne aminokiseline,odnosno one koje organizam ne stvara sam pa moraju da se unose putem hrane, dvanaest masnih kiselina koje organizam ne može da sintetiše  minerali (kalijum,kalcijum,natrijum,magnezijum,gvožđe jod,fosfor,mangan,cink,selen nikal i dr.) Ovi minerali su neophodni za normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema,a ne treba zanemariti ni antioksidantno, antistresno i antialergijsko dejstvo. enzimi koji ulaze u sastav polena kontrolišu brojne životne procese,ubrzavaju varenje hrane,učestvuju u razgradnji i sintezi hranljivih materija. Što više enzima unosimo u organizam hranom, naše telo dobija više energije i jača imunološki sistem. fitohormoni koji stimulišu rast,pa su naročito važni za decu, adolescente, trudnice i dojilje i  lecitin koji smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi,snižava povišeni krvni pritisak, izgrađuje nervne ćelije, kožu i kosu i “podmazuje”zglobove. Naročito dobre efekte polen ima u: lečenju malokrvnosti, preranog starenja, arterijske hipertenzije, arteroskleroze, cerebralne skleroze, zatvora i smetnji u varenju, u prevenciji i  lečenju anemije, podstiče rad štitne žlezde, odličan je u prevenciji osteoporoze, smanjuje klimakterične tegobe, reguliše rad prostate, povećava radnu sposobnost, normalizuje rad želuca  preporučuje se naročito posle teških operacija i bolesnicima koji su izlagani zračenju rendgena ili su lečeni velikim dozama antibiotika. u slučajevima premorenosti, naročito od intelektualnih napora kod oboljenja jetre(žutice)  nervnih depresija,  poboljšava raspoloženje Pčelinji proizvodi su, kao što možemo zaključiti, pravo blago prirode. Logičan je zaključak da ih ne bi bilo bez pčela. A pčela je danas ugrožena vrsta zbog brojnih pesticida I raznih drugih hemikalija kojima se prskaju biljke koje pčelama obezbedjuju hranu.  Biolozi upozoravaju da kad nestane pčela nestaće I života na zemlji!!!!!  U Srbiji se danas pesticidi koriste neumereno, bez ikakvog predznanja o štetnosti kako za biljke tako I za vrste koje se tim biljkama hrane (kad kažem vrste – mislim I na čoveka).  Čuvajmo pčele – od njih sve zavisi ZDRAVO SA MEDANOM ☺ [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je Prazna
    Scroll to Top