MEDANA

Da Li Je Matični Mleč Zaista Zdrav Onoliko Koliko Se Priča Da Jeste?

Matični mleč… Nikada se nisam preterano raspitivala o njegovim lekovitim dejstvima ili uopšteno
njegovom sastavu. Smatrala sam da potiče od pčela i automatski ga svrstala u zdrave namirnice koje
trebaju svakodnevno da se koriste. Korišćenje nečega nepoznatog duže vreme nas prosto privuče do
želje za saznanjem šta mi to zapravo koristimo. Nekako nam padne na pamet i zatitra radoznalost. Ali
naravno, nije lako pročitati debele knjige i pronaći sajtove sa iskrenim i istinitim mišljenjem. Zato vam mi
ovde, u blogu koji sledi, pružamo, po našem mišljenju, sva potrebna saznanja o matičnom mleču.

NASTANAK
Kako bismo naveli lekovitosti matičnog mleča, moramo se prvo upoznati sa njegovim nastankom. Dakle,
pčele radilice, one koje nam i daju taj čarobni i svima poznati med, su iste one koje nam pružaju
podjednako očaravajuć matičan mleč. Naime, iz svojih nadždrelnih žlezda one izlučuju sekret bogat
proteinima i mnogobrojnim dragocenim supstancama. Ali to nas dovodi do pitanja zašto se njihov trud
zove imenom kraljice (matice)? Zbog zapažanja načina korišćenja matičnog mleča u pčelinjoj zajednici,
ljudi u prošlosti su se bili izuzetno zainteresovali i počeli da ga koriste. Mitovi o dejstvu matičnog mleča
su se tada neprestano množili i tako zbog izuzetnih osobina, koje su negde bile i preuveličane, ljudi su
verovali kako ga zapravo proizvodi matica tj. kraljica. I tako je i dobio naziv kraljevski gel, koji se
vremenom izmenio u danas većini poznat matičan mleč.

HEMIJSKI SASTAV
Onaj dosadan i ne toliko zanimljiv i preterano jasan deo je stigao na red, ali opet moramo da
ispoštujemo i napišemo osnovni hemijski sastav matičnog mleča, kako bi se kasnije sve povezalo i dovelo
nas do onog istinski interesantnog dela. Znači proučavajući mleč dobijen iz matičnjaka starog tri dana
možemo pronaći: vodu (oko 66%), razne proteine (oko 12%), masti (oko 5%), reduktivne šećere (oko
12%), verovali ili ne takođe i pepeo (oko 1%) i razne nedefinisane sastojke (oko 3%). Ove navede stavke
vama, kao i meni, verovatno ništa ne znače, ali zbog ovih savršeno usklađenih procenata dobili smo
mešavinu punu vitamina B, s prinesama vitamina C i proizvod prepun pozitivnih zdravstvenih uticaja koje
ćemo već u sledećem pasusu navesti.

LEKOVITOSTI
Pre nego što počnemo, želim napomenuti koliko god matični mleč bio najsavršeniji proizvod prirode,
treba izbegavati njegovo veličanje kako ne bi došlo do zabuna i nepoželjnih dejstava.
Orijentalna (istočna) kultura ovaj proizvod opisuje kao jedinstven i smatra ga lekom za očuvanje energije
i mladosti tj. usporavanje starosti. Ono što je očigledno jeste da se smatra i kao pokretač oporavka i
rehebilitacije u rekonvalescenciji. Možemo opravdati ova verovanja istočne kulture s obzirom da se i
danas matični mleč isprva spominje kada je u pitanju ubrzavanje metabolizma što nas automatski dovodi
do veće izdržljivosti i očuvanja energije.

Kada je spoljašnji izgled u pitanju matičan mleč postaje savršen proizvod za osobe (većinom žene) koje
žele da ojačaju svoje nokte i kosu, ali i održe tonus i svežinu kože. Takođe pomaže u regeneraciji ćelijskih
tkiva što je dobro za decu koja su nestašna i koja često ogule deo kože u igri. Stvaranje krasti doprinosi
smanjenju trovanja krvi, a matični mleč je mojim rečima prosto rečeno – prirodni katalizator, kada je
stvaranje krasti u pitanju.
Pored regeneracija ćelijskih tkiva, matični mleč takođe regeneriše i ćelije pankreasa koje kontrolišu nivo
šećera u krvi. Što nas automatski dovodi do stabilizacije nivoa šećera, balansa glikemije (nivo glukoze u
krvi) i uspostavljanje kontrole kod povišenih vrednosti šećera i dijabetesa.
Nauka se takođe pozabavila matičnim mlečom nakon saznanja njegovih spektara lekovitosti, a ona
dejstva što je ona istražila i utvrdila jesu:
 – Antibakterijsko (zahvaljujući slobodnim masnim kiselinama)
– Antivirusno (herpes, grip)
– Antigljivično
– Antikancerogeno
– Antitumorsko
– Smanjnje nivoa holesterola u serumu sisara (supstance koja se nalazi u hrani životinjskog
porekla)
– Smanjenje nivoa ukupnih lipida (masti) u serumu sisara
– Analgetička i antiinflamatorna svojstva (otklanjanje bolova)
– Povećanje otpornosti organizma
– Pospešivanje rada bubrega
– Uticaj na rast prerano rođene dece
– Pospešivanje regeneracije (zbog prisustva aminokiselina prolina i hidroksiprolina)
– Prolongira proliferaciju hepatocita (regeneracija organa i zarastanje rana)
– Povećavanje proizvodnje albumina (albumin ima ulogu transporta raznih materija putem krvne
plazme)
– Citoprotektivni efekat (sprečava oštećenje sluznice)
– Antimutageno i antitoksično dejstvo

I za kraj, pored svega gore navedenog, možda komplikovanog i kompleksnog, matični mleč se
najjednostavnije u svakodnevnom životu može upotrebiti za regulaciju rada digestivnog trakta
(regulisanje apetita), povećanje produkcije crvenih i belih krvnih zrnaca (već spomenute kraste),
remedijaciji (snižavanje koncentracije zagađenih materija) jetre, tretmane rana, povreda i opekotina,
tretmane poremećaja u cirkulaciji, tretmane osteoporoze i protiv zamora.

NAČIN UPOTREBE
Očuvanje matičnog mleča je malo nesvakidašnje. S obzirom da nakon vađenja iz košnice matičan mleč
gubi svoju vrednost, preporučuje se da se čuva na hladnim mestima tj. zamrzivaču. Medana je napravila
proizvod gde matičan mleč u mešavini s medom ima sve iste vrednosti, ali zbog meda kao prirodnog
konzervansa omogućeno je odlaganje ovog proizvoda na bilo kom mestu (iako je i dalje najbolje

odlaganje u frižider). Postoje razni načini upotrebe matičnog mleča, ali najtačniji i onaj koji mi
preporučujemo jeste topljenje u ustima 200-500mg dnevno, u slučaju preventive. Dok u slučaju prisutne
bolesti preporučuje se povećavanje doze 2 do 3 puta. Kao što nije zdravo konzumiranje preterane fizičke
aktivnosti, gde ne dopuštamo svom telu odmor, tako nije zdravo uzimanje 1g ili više ovog proizvoda
svaki dan. Uzimanjem 1 grama ili više 20 do 30 dana preporučuje se pauza u istom tom periodu trajanja.
Ali uzimanje manjih preventivnih doza ne predstavlja nikakav problem i njih možete bez pauza koristiti.

ISTORIJA
Kako bi opustili mozak od svih neuredno natrpanih informacija do sada navedenih želim da spomenem
zanimljivu (barem meni) istoriju matičnog mleča. Stari Egipćani, narod koji je svima poznat po
jedinstvenim običajima i fascinantnoj kulturi, su verovali ni manje ni više nego da je matični mleč, koji
nastaje u pčelinjoj zajednici, baš onaj sastojak koji može da održi telo faraona u nepromenjenom stanju i
zato su ga i koristili u postpuku mumificiranja. I to senzacionalno očuvanje čak i bezdušnog tela nas
dovodi do saznanja da je čak i kraljica Kleopatra, žena koja je promenila tok istorije, koristila ovaj pčelinji
proizvod kako bi očuvala svoju neverovatnu lepotu.

Sada kada ste već pročitali tekst i možda naučili nešto novo želela bih ponovo da vam postavim gore već
rečeno pitanje: da li je matičan mleč zaista zdrav onoliko koliko se priča da jeste? Odgovore nam napišite
u komentarima, a mi se nadamo da smo vam rešili bar neku nedoumicu oko ovog fenomena ili vas
oduševili nekom od manje poznatih činjenica.

Tekst napisala
ANA DABIĆ

1 thoughts on “Da Li Je Matični Mleč Zaista Zdrav Onoliko Koliko Se Priča Da Jeste?”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je Prazna
    Scroll to Top