[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.19.3″ text_text_color=”#000000″ text_font_size=”16px” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ text_font_size_tablet=”16px” text_font_size_phone=”15px” text_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]
Matični mleč je kompleksna supstanca, tj sekret ždrelnih I gornjočeljusnih žlezda mladih pčela. Proizvode ga pčele starosti 4-12 dana. Koristi se za ishranu larvi kao I za ishranu matice. Prva 3 dana se sve larve hrane matičnim mlečom a nakon toga se matičnim mlečom hrane samo larve iz kojih treba da se izlegu matice, a ostale larve se hrane polenom I medom.
Zahvaljujući ovoj super hrani matica 5 dana pre pčela radilica dostiže zrelost, dvostruko je veća I teža od običnih pčela, živi 5-6 godina dok pčele radilice žive svega mesec ili dva, dnevno položi 2000 – 2500 jaja što I 2 puta prevazilazi njenu težinu. Matica lučenjem feromona utiče na ponašanje pčela I organizaciju u košnici.
Lekovita svojstva matičnog mleča se spominju još u spisima Aristotela I Hipokrata ali su se malo detaljnije analize počele raditi tek početkom 20. veka.
Sveži matični mleč po izgledu je gusta kašasta masa. Beličaste je ili mlečno bele boje, koja stajanjem na sobnoj temperaturi i pod dejstvom svetlosti, postepeno menja boju koja prelazi u prljavo žutu ili dobija crvenkasto-mrku nijansu. Ima specifičanu oporu aromu i kiseo ukus.Kada se stavi u usta, pomalo pecka jezik, a u usnoj duplji izaziva osećaj slabe ljutine.
Proizvodnja matičnog mleča nije jednostavan proces I zahteva veoma stručnog I spretnog pčelara.
Dobija se od matičnjaka tako što se u trenutku najveće koncentracije mleča u kućicama vrši njihovo isecanje, odstranjivanje matičnih larvi, te se pristupa vadjenju samog mleča.
Proces dobijanja matičnog mleča je složen i male količine mleča se mogu izvaditi iz košnice što utiče na njegovu cenu.
Po vađenju iz matičnjaka sirovi mleč se stavlja u staklene bočice koje se smeštaju u zamrzivač i čuvaju do upotrebe.
Na tržištu se matični mleč najčešće može naći u sirovom stanju pomešan sa medom i polenom zajedno.
Upotreba: matični mleč se koristi tako sto se lagano topi u ustima, ispod jezika i nakon uzimanja ne treba piti vodu narednih 15 minuta. Na taj način se najbolje apsorbuje u krvotok. Ukoliko se odjednom proguta želudačna kiselina može razgraditi hranljive materije
Matični mleč u medu se koristi 1-2 kašičice dnevno za odrasle osobe
Maksimalna doza matičnog mleča koju osoba sme uzeti je 10 grama za 30 dana!
Matični mleč najbolje je koristiti ujutru i popodne u toku dana dok se uzimanje matičnog mleča ne preporučuje u večernjim satima jer podize energiju u organizmu i izaziva nesanicu.
Naveći proizvodjač matičnog mleča je Kina koja godišnje proizvede do 2000 tona, što čini 90% ukupne svetske proizvodnje.
Hemijski sastav: sadrži najviše vode ( 60-70%). Ostatak čine belančevine (10-18%), ugljeni hidrati (9-15%), masti (1,7-7%), minerali (0,7-1,5), vitamini
Od vitamina najviše su prisutni vitamini ”B” kompleksa (posebno je visoka koncentracija vitamina „ B5” I vitamina „B6”), u manjoj količini ima vitamina A, C, E i D.
Mleč ima kiselu reakciju ph 3,5 – 4,5. Lekovita svojstva se polako gube ukoliko ph vrednost predje 6,5.
Od minerala sadrži-Na, K, Ca, Cu, Co, Fe, Mg, AL, Au S, Fe Ni, Bi, Značajan je podatak da sadrži i kolagen, supstancu koja usporava proces starenja, tako da je često sastojak skupih kozmetičkih seruma I preparata
Prisutne su i nukleinske kiseline koje igraju važnu ulogu u procesu deobe ćelije i prenošenju naslednih osobina. Mleč sadrži i polne hormone koji deluju na regulaciju neuro-endokrinog sistema.
Sadrži I značajne belančevine , kao što su – albumini i globulini. Prisutne su sve esencijalne amino kiseline.
Od lipida u mleči je prisutna 10-HAD kiselina, odgovorna za antimikrobnu i antitumorsku aktivnost.
Mleč je prirodni izvor neurotransmitera – acetilholina u čistom obliku, supstance koja služi za prenos impulsa, i istovremeno širi krvne sudove mozga i srca.
Matični mleč je veoma delotvoran u lečenju sledećih oboljenja:
- Jača imunološki sistem i povećava otpornost organizma
- Otklanja depresiju, zamor, neurozu, migrenu, nesanicu, senilnost
- Stimuliše radnu sposobnost i pamćenje
- Leči respiratorna oboljenja: grip, bronhitis. U razređenju 1:10 unistava virus gripa
- Stimuliše metabolizam, redovnim konzumiranjem postiže se balans u organizmu čoveka.
- Povoljno utiče na nervni i kardiovaskularni sistem
- Poboljšava pokretljivost i cirkulaciju
- Jača nervni sistem, poboljšava psihičko stanje i raspoloženje, vraća snagu i dobar san, povećava koncentraciju, dovodi do boljeg pamćenja.
- Ublažava propadanje nervnih ćelija
- Kod stresa normalizuje rad nadbubrežne žlezda i lučenje adrenalina čime se ujedno normalizuje rad simpatikusa i parasimpatikusa i postiže otpornost na stres.
- Normalizuje krvni pritisak
- Sprečava anemiju
- Poboljšava rad srca i krvnih sudova
- Sprečava arteriosklerozu krvni sudova i stimuliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem
- Normalizacijom hormonskog statusa ublažava klimakterične tegobe kod žena, dok kod muškaraca povećava broj i pokretljivost spermatozoida.
- Dovodi na optimalan nivo potenciju žena i muškaraca
- Reguliše rad svih vitalnih organa i tkiva
- Ubrzava detosikaciju i sanira posledice ozračenja, jačanjem imunološkog sistema i normalizacijom krvne slike podstiče se regeneracija organa oštećenih zračenjem
- Utiče na poboljšanje kvaliteta kože
- Ublažava bolove nastale usled isušivanja hrskavice i utiče na poboljšanje pokretljivosti kičmenog stuba i svih zglobova.
- Pospešuje oporavak kod rekovalescenata
- Smanjuje nivo holesterola u krvi
- Sadrži protein Rojalzin, koji uništava Gram pozitivne bakterije
- Regeneriše parenhim jetre, smanjuje odnos albumina i globulina koji je bitan u lečenju oboljenja jetre.
Matični mleč je veoma lekovita supstanca I ima brojne pozitivne efekte na ljudski organizam. Utiče pozitivno na tok lečenja bolesnih ljudi u velikom broju slučajeva ali se takodje preporučuje I kod zdravih odraslih osoba kao preventiva.
Kod odraslih dat preventivno stvara bodrost, raspoloženje, povećava otpornost prema bolestima.
Dat starijim osobama smanjuje rasejanost, umor, popravlja sluh i cirkulaciju u srcu i mozgu.
Upotreba matičnog mleča kod dece se ne preporučuje dok se potpuno ne završi razvoj organizma. Ukoliko je to ipak neophodno, u smislu lečenja nekog bolesnog stanja, konzumacija matičnog mleča od strane deteta se mora strogo nadgledati I pratiti od strane lekara.
Konzumacija matičnog mleča se ne preporučuje u sledećim situacijama: alergija na matični mleč, infektivne bolesti u akutnoj fazi, bolesti nadbubrežne žlezde i povećana funkcija štitne žlezde.
Alergijske reakcije manifestuju se u obliku ekcema, intestinalnog krvarenja, bronhijalnog spazma, napada astme, anafilaktičnog šoka i smrti kod jako osetljivih.
Matični mleč – eliksir mladosti I vitalnosti, hrana kraljice matice – mejke svih pčela, čudotovrna supstanca koja obezbedjuje dug I kvalitetan život.
BUDITE MI ZDRAVO UZ MEDANU ☺
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]