
Većina ljudi ne znaju za GMO i redovno unose takve proizvode u organizam nesvesno mu potencijalno štetući. Istraživala sam o njemu dugo i svaki sajt na koji sam naišla govorio je drugačije. Bilo je teško razotkriti čemu zapravo da verujem i o čemu da pišem. Mnoga istraživanja su govorila kako GMO minimalno, skoro pa uopšte ne utiče na naš organizam, dok druga, potpločana verovanjima i naučnim eksperimentima, govore kako o tome nije dovoljno istraženo i kako itekako postoji dosta faktora koji nisu ni zdravi ni dobri, a vezani su za GMO.
Za početak da objasnim šta je GMO. GMO je skraćenica za pojam „genetski modifikovani organizmi“. To su biljke, životinje ili mikroorganizmi koji su genetski modifikovani koristeći određenu tehnologiju koja menja njihove osobine. Te biljke rastu kao i prirodne i izgledaju kao prirodne, čak šta više imaju isti ukus, ali im fali po koji gen koji je čovek prethodno uklonio radi dodavanja novih. Koriste se iz mnogih razloga, na primer, da bi se poboljšao prinos, radi otpornosti organizama na bolesti i pesticide i razna druga svojstva koja su korisna u poljoprivredi i industriji hrane. Međutim, čim doprinosi industrijama i na naš trenutni život ne utiče momentalno, ne dolazi do pitanja da li su zapravo sigurni za upotrebu.
METODI PROIZVODNJE. Kao što se već i mogli zaključiti GMO se oblikuje u labaratorijama gde se i testiraju za njihovo željeno dejstvo. Obično se semena menjaju i u njih ubacuju novi geni radi otpora na bolesti i promenu hranjivog sadržaja.
Zašto sajtovi na koje sam naišla govore kako je GMO štetan? Pa neki od glavnih razloga zbog kojih ga ljudi i smatraju štetnim jeste:
• UPITNA SIGURNOST HRANE
• EKOLOŠKE POSLEDICE – preplavljivanjem i uništavanjem ne-GMO sorti ili uticaj na ekosistem i biodiverzitet
• ETIČKE IMPLIKACIJE – kontrola i vlasništvo nad biljnim i životinjskim vrstama
• SOCIOEKONOMSKI FAKTOR – koncentracija vlasništva i zavisnost poljoprivrednika
• ZDRAVLJE BILJAKA

Dok oni sajtovi koji govori o prednosti ovih organizama se obično svode na:
• POVEĆANJE PRINOSA – hrani se veći broj ljudi a I dalje je mnogo gladnih u svetu
• SMANJENJE POTREBE ZA PESTICIDIMA – s obzirom da su GMO biljke otporne na bolesti i štetočine
• OTPORNOST NA SUŠU – mogu uspevati i na sušnim predelima
• POVEĆANJE STABILNOSTI CENA
• POBOLJŠANJE „KVALITETA“ HRANE – veštačko dodavanje vitamina i minerala
Ovo su neki od glavnih razloga za verovanje u oba mišljenja. Za sada se postavlja pitanje, da li su zaista vredne sve ove pozitivne stavke kada sagledamo i negativne. Na vama je da kreirate svoje mišljenje. Moje mišljenje kao pojedinca jeste da ne verujem u GM hranu, zato što sve što sam do sada pročitala je bilo površno i zamršeno.
„ Glavna zabrinutost oko GMO-a uključuje alergije, rak i probleme životne sredine, ali to ništa nije utvrđeno zato što postoji malo istraživanja i potrebno je više dugoročnih.“
Ovde nam oni ponude rizik koji demantuju nekim činjenicama, koje ja demantujem današnjicom. Gledajući svet oko mene mojim očima uviđam mnoge probleme, a ishrana je definitivno jedan od njih. Ne može se samo GM hrana oktiviti za to i trenutno teško da je moguće izbaciti svu tu GM hranu, s obzirom da je svuda oko nas, ali moguće je smanjiti njen unos i posvetiti se zdravlju. Možda čak i mislim da ona ne bi činila toliku štetu da ljudi pored nje vode zdravijii život, ali u ovom blogu pričamo o ishrani zato se na nju i vraćamo.
Do sada kao što sam rekla nije dokazana da je GM hrana štetna po zdravlje, ali takođe nije dokazano ni da je bezbedna.

ISTRAŽIVANJE. Gore sam spomenula da ljudi koji veruju u štetnost ove hrane zasnivaju delimično svoja verovanja na eksperimentima. Jedan takav je odradio deo naučne zajednice koji se apsolutno protivi GM hrani. Naime oni su podložili pacova GMO dijeti. Nakon određenog vremena rezultati su ozgledali ovako: pacov se ugojio, pomalo otrovao, a skočili su mu i trigliceridi i poremetili se još neki zdravstveni pokazatelji. Naravno, mi kao ljudska rasa se mnogo razlikujemo od pacova i nije da nemamo veću otpornost i imunitet, ali zar se, nažalost, sva istraživanja za preparate koje ljudi koriste ne rade na glodarima?
Iako naučni svet nije saglasan da li je za ili protiv, mogu se svi složiti da se kvalitet hrane zaista poboljšava kao i otpornost biljaka na razne bolesti. Svakako da kojeg god shvatanja se držali na kraju se može ispostaviti netačnim, pa se preporučuje da se najjednostavnije u ishranu uvedu što više prirodne namirnice. Ali onda opet s druge strane imajući u vidu prskanje te hrane, GMO može biti daleko zdravija alternativa.
Ovde se trenutno nalazi mnogo nabacanih i nejasnih informacija koje smo pokušali sažeti i što jednostavnije objasniti kako biste mogli kreirati svoje mišljenje čitajući razna tuđa.
Tako da se na kraju postavlja pitanje – GM hrana; spas ili propast?
Tekst pisala : Ana Dabić
- Ostalo
- 15/02/2023
- 12:49
- Ana Dabic
ok.