LEŠNIK I LEKOVITA SVOJSTVA :
Još pre 1800 godina, grčki doktor Dioskordites je otkrio lekovita svojstva Filbert lešnika.
On kaže da „Ukoliko se tucani filbertovi lešnici jedu sa medom, mogu izlečiti hroničan kašalj.
Filbertov lešnik skuvan sa crnim biberom, leči prehladu.
Ako se mast, koja se pravi od ljusaka filbertovih lešnika, namaže na glavu, na deo na kom ne raste kosa zbog prirodnog ćelavljenja, kosa će ponovo izrasti.“
Podaci o hranljivim vrednostima lešnika, govore nam da su bogati vitaminima E i K, te da će održati kožu zdravom i sjajnom.
Vlakna iz filbertovih lešnika mogu sprečiti skok šećera u krvi. Osim toga, vlakna pomažu u očuvanju zdravlja sistema za varenje.
Puni su esencijalnih ulja i pružaju vam izbalansiran miks vitamina i minerala. Sadrže više mononezasićenih masti, a manje zasićenih.
Istraživanje koje su sproveli italijanski naučnici potvrdilo je prisustvo taksana u ljuskama i lišću lešnika. Pronalazak ovih esencijalnih elemenata u lišću i ljuskama, je dobar znak za buduću dostupnost paclitaksela ‘Taxol’, leka protiv raka.
Lešnici su dobar izvor vitamina E, što sprečava oksidaciju polinezasićenih masti.
Imaju puno oleinske kiseline, mononezasićene masne kiseline, koja snižava holesterol.
Arginin, aminokiselina koja se nalazi u lešnicima, opušta krvne sudove i održava zdravlje srca.
Samo nekoliko orašastih plodova sadrži vitamin A, a u tu grupu spada lešnik. Vitamin A je prirodan antioksidant i ima antikancerogena svojstva.
Lešnici su i izvor proteina, ali ih za najbolje rezultate treba iskombinovati sa drugim orašastim plodovima. Protein je neophodan za rast ćelija i njihov oporavak.
Po količini folata, lešnik je treći od svih orašastih plodova. Folna kiselina je odgovorna za smanjenje rizika od defekta nervne cevi po rođenju, i smanjuje depresiju.
Lešnik je bogat mineralima, pogotovo manganom, selenijumom i cinkom. Kalcijum, magnezijum i kalijum spuštaju nivo holesterola u organizmu. Oni osnažuju funkcionisanje mnogih organa. Kalcijum jača kosti i zube.
Lešnici imaju više mononezasićenih, a manje zasićenih masti. Ukoliko se lešnici konzumiraju u okviru ishrane sa malo (zasićenih) masti, ovo svojstvo – bogatstvo mononezasićenim mastima, sniziće nivo ukupnog holesterola u hrvi, i LDL (lošeg) holesterola.
Biljni delovi kao što su katotenoidi, flavonoidi i proantocijanidini su fitohemikalije koje igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od bolesti srca, raka, i drugih hroničnih oboljenja. Lešnici imaju najviši nivo proantocijanidina, od svih orašastih plodova. Ovaj element ima blag ukus stipse i može smanjiti rizik od stvaranja ugrušaka i infekcija urinarnog trakta.
Lešnici se, zahvaljujući hranljivim vrednostima i lekovitim svojstvima, svrstavaju u grupu hrane koja je “zdrava za srce”.
Lešnikmožete ih jesti u prirodnom obliku, pečene ili blanširane, smatra se da su svi izbori dobri za srce.
HRANJIVE VREDNOSTI LEŠNIKA :
U 100g lešnika (kalorije – 628), nalazi se:
– voda – 5,31 gram
– proteini – 14,95 grama
– ukupne masti – 60,75 grama
– ugljeni hidrati – 16,70 grama
– ukupna dijetetska vlakna – 9,7 grama
– ukupno šećera – 4,34 grama
Minerali u lešnicima:
– kalcijum – 114 miligrama
– gvožđe – 4,70 miligrama
– magnezijum – 163 miligrama
– fosfor – 290 miligrama
– kalijum – 680 miligrama
– natrijum – 0 miligrama
– cink – 2,45 miligrama
– Vitamini u lešnicima:
– vitamin C (ukupna askorbinska kiselina) – 6,3 miligrama
– tijamin – 0,643 miligrama
– riboflavin – 0,113 miligrama
– nijacin – 1,800 miligrama
– vitamin B6 – 0,563 miligrama
– vitamin A, RAE – 1 mikrogram
– vitamin A, IU – 20 IU*
– vitamin E (alfa-tokoferol) – 15,03 miligrama
– vitamin K (filokinon) – 14,2 mikrograma
– folati – 113 mikrograma
Masti u lešnicima:
– ukupno zasićenih masnih kiselina – 4,464 grama
– ukupno mononezasićenih masnih kiselina – 45,652 grama
– ukupno polinezasićenih masnih kiselina – 7,920 grama
Izvor ovih informacija je nacionalna nutristička baza.
Impresivno!! Složićete se?
Samo da ne bude zabune… I med a i lešnik su visoko kalorične, energetski visoko vredne namirnice. Imaju izuzetno pozitivne efekte na ljudski organizam, ali samo pod uslovom da se konzumiraju u optimalnim količinama.
Srećom, krem “MEDANA” ima izuzetno intenzivan ukus, te stoga i ako biste želeli da preterate sa konzumiranjem, organizam bi to odbio.
Sanda –
Dobar…
Goran –
Kremic je stigao, fatastican je . Imate od nas preporuke na par strane .
Jelena –
Moj sin je odusevljen ovim kremom, preporucili smo vas na vise mesta .
Slobodan –
Prvi put kada sam probao Medanin krem bio sam skeptik jer sam mislio da je svaka poslastica već izmišljena. Naravno da sam se prevario i nakon druge kašikice krema sam bio uveren da lepšu poslasticu nisam probao. Ono što Medanin krem izdvaja od ostalih kremastih poslastica je to što pored toga što je lep ukusan i apsolutno presladak nego je i zdrav i koristan za organizam jer je na bazi meda. Moje pohvale i sve preporuke za vu decu ovog sveta.
Miroslava –
Hvala vam na ukusnim proizvodima, stvarno su sjajni .
Danijela –
Najbolji slatkis na svetu ❤❤❤
Tanja –
Probala sam dosta medaninih proizvoda ali ovaj je moj favoriti, ostali su ok
Branislava –
Med i lešnik su super razmazuje na toplim palačinkama, zdrav krem, svaka čast.
Jelena –
Dugo jista ukusnije a zdravo nisam probala. Cista 10
Stanislava –
Danas sam prvi put probala ovaj krem na danima neda u Indjiji. Nešto mnogo, mnogo lepo, moje dete ga obožava