Zbog svog sastava, med je odličan stabilizator nivoa glukoze u krvotoku, a kada je njen nivo stabilan, organizam luči hormone koji oporavljaju tkiva i tope masti, drugim rečima – ubrzava metabolizam.
– 18% vode
– 2% čine 70 različitih hranljivih materija, vitamina, minerala, eteričnih ulja, važnih kiselina, antioksidansa.
Vitamini koje možemo naći u medu su: B6, C, tiamin, niacin, riboflavin, pantotenska kiselina.
Od minerala to su uglavnom kalcijum, bakar, gvoždje, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, natrijum, cink.
Smatra se da što je med tamniji, sadrži više antioksidanasa a posebno je značajan nutroceutik – veoma efikasan u borbi protiv slobodnih radikala.
Vrlo značajna kartakteristika meda je da je to namirnica koja se ne kvari.
Zanimljivo je da nektar koji pčele sakupe se uglavnom sastoji samo iz vode i saharoze.
To je materijal kome pčele dodaju neke svoje enzime koje ovu namirnicu čini čudom prirode.
Upravo ti enzimi stvaraju dodatna hemijska jedinjenja i pretvaraju saharozu u fruktozu i glukozu.
Hemijski to je smesa koja čini med. Nakon toga voda isparava i dobijamo polutečnu smesu koju slobodno možemo nazvati ZLATNOM NAMIRNICOM.
Upravo ti enzimi obezbedjuju NEKVARLJIVOST MEDA.
Blagotvorna dejstva meda su:
– Jača imunitet i time značajno osnažuje organizam u borbi sa, pre svega, alergijama, virusima, bakterijama
– Poboljšava cirkulaciju
– Poboljšava rad srca i srčani ritam
– Poboljšava probavu
– Poboljšava obnavljanje tetiva i tkiva
– Potpomaže obnavljanje krvi
– Ima antibakterijsko dejstvo
– Ima antisepičko dejstvo
– Ubrzava izbacivanje toksičnih materija iz organizma
– Deluje protiv nastanka stresa i štetnih efekata stresa
– Po najnovijim saznanjima konzumiranje meda dovodi do ubrzavanja metabolizma i samim tim do regulisanja telesne težine
– Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi za sedam odsto, a za dva odsto povećava nivo dobrog HDL holesterola
– Dovodi do brzog i značajnog povećanja nivoa energije i koncentracije pa se posebno preporučuje sportistima, studentima pred ispit kao i svima koji obavljaju fizički i psihički naporan posao.
– Značajno je dejstvo u suzbijanju slobodnih radikala, koji direktno utiču na starenje organizma
– Poznata su brojna pozitivna dejstva na lepotu i zdravlje kože, kose i noktiju pa se široko primenjuje u kozmetici.
Postoje brojni recepti za maske i balzame koje je lako napraviti i u kućnim uslovima a čiji efekti su vidljivi odmah nakon primene.
Dokazani pozitivni efekti na sledeće bolesti:
– Kardiovaskularne bolesti
– Neurodegenerativne bolesti
– Tumori
– Katarakta
– Dijabetes
– Reumatske bolesti
– Sve bolesti izazvane stresom
– Alergije
– Bronhitisi i astma
– Zarastanje rana
– Anemija
Saša –
Med sa paprikom je jedinstvena kombinacija koja me je prijatno iznenadila. Preporucujem svima koji zele nesto novo da probaju a pogotovo što je svima poznato koliko je ljuta paprika lekovita a o medu ne bih ni da pišem.
Biljana –
Ovo do sada nisam imala priluku1 da probam, ljuti med, šta sve nećete izmislitu. Medjutin interesantan je ukus, licno meni je malo vise ljuti. Vredi probati ❤
Nikola –
Obišao sam mnogo zemalja i svašta probao ali ovo je nešto jedinstveno. Ne mogu opisati, treba to probati.
Boža kuvar –
Čitam odgovore drugih i ne znam kako da opišem ukus, jednostavno jedinstven 🌶🍯🔥