SVAKODNEVNO KONZUMIRANJE MEDA – IMPERATIV ZDRAVLJA, MLADOLIKOSTI I LEPOG IZGLEDA

Poslednjih 50 godina stručnjaci različitih profila se intenzivno bave izučavanjem svojstava meda i njegovim uticajem na ljudski organizam. Došli su do veoma zanimljivih zaključaka, koji med svrstavaju u namirnicu broj 1, po svom blagotovornom uticaju na zdravlje i krepkost.

Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija, virusa, gljivica i slobodnih  radikala, koji su najveći neprijatelji zdravlja. Zato je svakodnevno konzumiranje meda apsolutni „must do“ ritual za ljude svih uzrasta, sklonosti, navika i potreba, osim, naravno, ljudi koji imaju alergiju na med ili boluju od težeg oblika dijabetesa.

Stručnjaci smatraju da najbolji efekat ima ukoliko se rastvori u toploj (ali ne previše toploj) vodi, čaju ili mleku. Ne treba ga jesti u koncentrovanom obliku i nakon toga popiti vodu jer ta voda spere većinu hranljivih sastojaka. Takodje, kašika kojom se med uzima treba da bude drvena ili plastična, nikako metalna.

Pravilnim korišćenjem meda u optimalnim količinama u dovoljno dugom periodu jačamo odbrambene snage organizma. Poboljšavaju se svi parametri imuniteta koji se klinički  i laboratorijski dokazuju putem krvne slike, aktivnosti leukocita, nivoa holesterola…

Po neophodnosti za ljudsko zdravlje, stručnjaci med uporedjuju sa čistom izvorskom vodom. Kao što vodu unosimo svaki dan jer ima veoma značajnu funkciju za dobro funkcionisanje organizma i bez nje ne možemo, tako bi trebalo i med konzumirati svaki dan jer ima pozitivan efekat na apsolutno sve organe i procese u organizmu. 

Naučnici smatraju da med u kombinaciji sa cimetom, limunom, lešnikom, kurkumom i drugim dokazano lekovitim supstancama, apsolutno može da predupredi a vrlo često i izleči svaku danas poznatu bolest.

Blagotvorna dejstva meda su:

  • Jača imunitet i time značajno osnažuje organizam u borbi sa, pre svega, alergijama, virusima, bakterijama
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Poboljšava rad srca i srčani ritam
  • Poboljšava probavu
  • Poboljšava obnavljanje tetiva i tkiva
  • Potpomaže obnavljanje krvi
  • Ima antibakterijsko dejstvo
  • Ima antiseptičko dejstvo
  • Ubrzava izbacivanje toksičnih materija iz organizma
  • Deluje protiv nastanka stresa i štetnih efekata stresa
  • Po najnovijim saznanjima konzumiranje meda dovodi do ubrzavanja metabolizma i samim tim do regulisanja telesne težine
  • Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi za sedam odsto, a za dva odsto povećava nivo dobrog HDL holesterola
  • Dovodi do brzog i značajnog povećanja nivoa energije i koncentracije pa se posebno preporučuje sportistima, studentima pred ispit kao i svima koji obavljaju fizički i psihički naporan posao
  • Značajno je dejstvo u suzbijanju slobodnih radikala, koji direktno utiču na starenje organizma
  • Poznata su brojna pozitivna dejstva na lepotu i zdravlje kože, kose i noktiju pa se široko primenjuje u kozmetici. Postoje brojni recepti za maske  i balzame koje je lako napraviti i u kućnim uslovima a čiji efekti su vidljivi odmah nakon primene

Dokazani pozitivni efekti na sledeće bolesti:

  • Kardiovaskularne bolesti
  • Neurodegenerativne bolesti
  • Tumori
  • Katarakta
  • Dijabetes
  • Reumatske bolesti
  • Sve bolesti izazvane stresom
  • Alergije
  • Bronhitisi i astma
  • Zarastanje rana
  • Anemija

Zbog značaja i neverovatnog uticaja pčelinjih proizvoda na ljudski organizam, razvila se poslednjih godina nova naučna disciplina – APITERAPIJA – koja podrazumeva upotrebu pčelinjih proizvoda u preventivne i terapijske svhe. 

Smatra se da kada bi se samo 1/10 sredstava koje se godišnje ulažu u istraživanje i razvoj farmaceutskih proizvoda, uložila svake godine u istraživanje i razvoj lekovitih sredstava od meda i pčelinjih proizvoda da bi sve danas poznate bolesti, u narednih 10 godina bile pobedjene i zaboravljene.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Copy link