Gastronomija, kao umeće spravljanja dobrog jela, podrazumeva korišćenje vrhunskih sastojaka koji obezbedjuju savršen ukus, miris i izgled pripremljenog gastronomskog specijaliteta. Poslednjih decenija, med je nezaobilazni sastojak velikog broja, ne samo slatkih nego i slanih jela. Poznate svetske poslastičarske kuće industrijski šećer više uopšte ne koriste (osim u slučajevima kada recept to zahteva zbog vizuelnog doživljaja kristala) iz razloga što se med pokazao kao daleko bolji a i zdraviji zasladjivač.

Med u poslasticama i nije neka novost ali poslednjih decenija se med sve više koristi u pripremi slanih zalogaja. Upravo med daje poseban šmek mesu, salatama, umacima, te je iz tog razloga med postao nezaobilazan začin svake kuhinje u kojoj se drži do vrhunskog kvaliteta.

Našli smo mnogo zanimljivih recepata, izdvajamo najzanimljivije:

Zapečeni sir sa spanaćem i medom

Sastojci: sir, med, orasi, spanać, bosiljak

Priprema: Iseći pločice sira širine oko 2cm. Iseći papir za pečenje tako da može da se upakuje pločica sira. Iseći spanać na trake i bosiljak na sitno. Potopiti pločicu sira u med sa svih strana i staviti je na papir. Posuti bosiljkom, isečenim spanaćem i mlevenim orasima ili bademima. Paketić dobro upakovati. Poredjati paketiće u pleh i zapeći ih u rerni oko 10 min na 180C.

Prženice sa medom i cimetom

Sastojci: kriške starog hleba, jaja, so, med, cimet, ulje za pečenje

Napraviti prženice po standardnom receptu – uvaljati kriške hleba u umućena i malo posoljena jaja. Peći ih na vrućem ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi ih iz ulja, preliti medom i posuti cimetom. Poslužiti toplo uz šolju mleka ili čaja.

Kamember sa medom i orasima

Sastojci: pakovanje kamember sira, šaka oraha, 2-3 kašike meda

Izvaditi kamember iz pakovanja, staviti u malu posudu i ostaviti u rerni 10 min na 220C. Izvaditi iz rerne, preliti medom i posuti orasima. Služiti toplo.

Svinjska rebra sa medom i belim lukom

Sastojci: 1kg svinjskih rebara, glavica belog luka, med, so, biber, začini

Iseći rebra na komade, posoliti, pobiberiti, po želji dodati suvi začin. Komade poredjati u nauljeni pleh, premazati medom, natrljati belim lukom i izgnječen beli luk dodati u pleh. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 250°C pola sata. Nakon toga skinuti foliju i smanjiti temperaturu na 180°C. Peći još pola sata.

Pileća krilca sa medom

Sastojci: pileća krilca – 500 g, brašno – 3 kašike, biber, so, soja sos, smeđi šećer, med, ulje – za prženje, susam – za posipanje

Pomešati brašno, biber i so i u tu smesu uvaljati prethodno oprana krilca. Tako pripremljena krilca pržiti u vrelom ulju dok ne dobiju lepu zlatnu boju. U drugi tiganj staviti jednake količine soja sosa, meda i smedjeg šećera. Kad smesa proključa promešati i dodati krilca. Brzo ih uvaljati u smesu da ih prekrije sa svih strana. Nakon toga posuti krilca prethodno prepečenim susamom.

Pikantna slanina sa medom

Sastojci: 250g mesnate slanine, med, soja sos, malo bibera

Slaninu iseći na listiće. Pomešati jednake delove soja sosa i meda. Malo pobiberiti i uvaljati listove slanine. Pržiti slaninu na vrućem tiganju.
Ovako spremljenu slaninu služiti uz kajganu sa sirom i mekanim svežim hlebom.

Svinjske šnicle sa medom i pivom

Sastojci: svinjske šnicle – 1 kg, med – 2 supene kašike, pivo – 1/2 šolje, maslac – 20 g, biber, so

Šnicle posuti solju i biberom sa obe strane. Ugrejati med i maslac uz neprestano mešanje. Premazati šnicle dobijenom smesom. Tako pripremljene šnicle poredjati u pleh i preliti sa pola šolje piva i pola šolje vode. Prekriti alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 60 minuta. Nakon toga skinuti foliju i pleh vratiti u rernu dok šnicle ne dobiju lepu zlatno braon boju.

Med je veoma pogodan sastojak za eksperimetisanje u kuhinji. Ukoliko imate neki originalan i jednostavan recept pošaljite nam putem e-mail-a i mi ćemo ga objaviti.

Budite nam zdravi i zadovoljni sa MEDANOM :)

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je Prazna